Preprodajalci drog za rešetkami, novomeški kriminalisti končali preiskavo

Fotografija je simbolična. (American Addiction Centers)

Novomeški kriminalisti so zasegli več drog in ovadili 13 osumljencev. Deset so jih pridržali, osem zaslišali in šest priprli. Eden od osumljencev je še v tujini, preiskava še poteka. S tem pred dnevi končali večmesečno preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki je kazniva dejanja s področja prepovedanih drog izvrševala predvsem na novomeškem in ljubljanskem območju. Večino osumljencev je policija že obravnavala za podobna dejanja, nekateri so bili pravnomočno obsojeni, o imenih pa ne govorijo.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so preiskavo začeli maja 2017, pri tem so sodelovali tudi kriminalisti Policijske uprave Ljubljana.

Osumljenci so stari od 30 do 54 let – med njimi sta tudi dve ženski. Kriminalisti so na območju PU Ljubljana in PU Novo mesto pred tednom opravili 15 hišnih preiskav in preiskali osem avtomobilov. Pri tem so odkrili štiri prirejene prostore za gojenje konoplje, natančne tehtnice in več prenosnih telefonov.

Med preiskavo so zasegli 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kilograma prepovedane konoplje in nekaj manj kot 1500 sadik prepovedane konoplje. Skupna tržna vrednost zaseženega bi dosegla približno 300.000 evrov.

Osumljenci, razen 40-letnega Ljubljančana, so z območja Novega mesta. Ugotovili so tudi njihovo hierarhično povezanost. Glavni je bil sicer Ljubljančan, ki je dobavljal kokain. Njegov podrejeni je bil 42-letnik iz Novega mesta, ki je droge preprodajal 42-letnemu in 32-letnemu osumljencu iz Novega mesta.

Ta dva sta na območju Novega mesta in v njegovi okolici ter v Posavju ustvarila mrežo odjemalcev, eden od osumljencev pa je kokain dostavljal tudi hrvaškemu odjemalcu.

Omenjeni Novomeščan, drugi v preprodajalski verigi, je imel najeti dve stanovanjski hiši z gospodarskimi poslopji na območju Litije.

V teh je imel urejene prirejene prostore za hidroponično gojenje konoplje. V omenjeni stavbah pa je nastanil svoje podrejene, ki so skrbeli za tovrstno vrtnarjenje.

Najeto stanovanje s hidroponskim gojiščem je imel tudi v Novem mestu.

Vsi osumljenci, razen dveh, so nezaposleni. S preprodajo drog so si zagotovili lagodno življenje in drage avtomobile.

Za omenjena kazniva dejanja jim po kazenskem zakoniku grozi od pet do 15-letna zaporna kazen.

V Novem mestu so sicer že leta 2016 zaznali povečano ponudbo kokaina na ulicah. Večkrat so zasegli tudi manjše količine te prepovedane druge. Vse to je nato privedlo do obširne akcije, ki se je končala prejšnji teden, rezultate pa je danes javnosti predstavil France Božičnik, vodja kriminalistične policije PU Novo mesto.

C. R.