Preobrat: Fijavževa ni dobila zadostne podpore uredništva!

Potem, ko so provladni mediji poročali, da je v. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa TV Slovenija Polona Fijavž dobila zadostno podporo uredništva (vladni Siol.net je celo zapisal, da je bila podpora plebiscitarna), zdaj prihaja do preobrata. Izkazalo se je namreč, da Fijavževa zadostne podpore ni dobila.

 

Na slednje je opozoril predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki je opozoril na 21.b zakona o RTV Slovenija. Ta določa, da morajo direktorji za imenovane odgovornih urednikov pridobiti pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan. V kolikor pozitivnega mnenja direktor ne dobi, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje tudi svojega kandidata za odgovornega urednika.

 

Pravico glasovanja o Fijavževi je imelo 134 delavcev v informativnem programu 1. programa TV Slovenija. Skupaj je po poročanju STA glasovalo 60 upravičencev, od katerih jih je Fijavževo podprlo 59, kar pa ni večina programskih delavcev v iredništvu. Večino namreč predstavlja 68 zaposlenih. Imenovanje Fijavževe je tako očitno nezakonito, saj podpore ni prejela, zato bi morala uprava za njeno imenovanje pridobiti soglasje sveta. Tam pa bi lahko svojega kandidata predlagali tudi zaposleni.

A. V.