Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov

Dne 16. oktobra 2023 ob 8. uri bo Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu odprla svoja vrata za ogled najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov – med njimi bo tudi superračunalnik HPC Trdina.

 Vse, ki vas zanima delovanje in uporaba zmogljivih računalnikov, vabijo, da si od blizu ogledate tehnologijo in možnosti uporabe superračunalnika HPC Trdina.

Obiskovalcem želijo predstaviti, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Podrobneje bodo predstavili:

  • tehnologije in njene uporabe,
  • razvoj superračunalništva v Sloveniji,
  • kako se lahko naučite uporabljati superračunalnike in kako vam lahko pri tem pomagamo,
  • voden ogled superračunalnika.

Organizirali bodo predstavitve in oglede za večje organizirane skupine (npr. razrede). Vsebino predstavitve bodo prilagodili glede na pričakovano znanje obiskovalcev.

Prav tako si boste ob dnevu odprtih vrat superračunalnikov lahko ogledali superračunalnike v EuroHPC Vega na IZUM v Mariboru, Maister na Univerzi v Mariboru, Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije ter Instituta Jožef Stefan v Ljubljani in Ažmanov računski center na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Vabljeni k prijavi >>tukaj.

M. D.