Premier Janša: “Rusija Kijeva nikoli ne bo osvojila”

Janez Janša (vir: arhiv)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je bil sinoči gost na več slovenskih televizija. Povedal je, da Rusija Kijeva nikoli ne bo osvojila. “Kijev se ne bo nikoli predal in ruska vojska ga ne bo nikoli zavzela.”

Glede potovanja v Kijev je povedal, da je bil njegov predlog, da v Kijev potujejo tako kot novinarji, brez protokolov in varnosti.

Predlagal je tudi, da javnosti posebej o našem obisku ne obveščamo, odločitev evropskih kolegov pa je bila drugačna. “Rusija je bila o našem obisku obveščena preko Organizacije združenih narodov (OZN),” je povedal.

V nadaljevanju objavljamo še nekaj poudarkov iz sinočnjih pogovorov premiera za slovenske televizije.

– V Ukrajini se ruši mit o nepremagljivosti ruske vojske. V Moskvi pa vlada precej velika paranoja, zato je vprašanje, kdaj bo kakšno fizično srečanje med Putinom iz Zelenskim sploh mogoče. “Čas pa se gospodu Putinu izteka, še posebej, če ne bo pristal na resna pogajanja,” je povedal Janša.

– “Ruska vojska ima veliko tankov, veliko navidezne ali dejanske ognjene moči, in zelo nizko moralo. Od daleč streljajo, uničujejo, a za osvojitev mesta potrebuješ pehoto, vojake, ki so pripravljeni tvegati, tudi umreti.”

– Ruska vojska ima več tankov in letal ter jedrsko orožje. Kar se tiče ideologije, morale in pripravljenosti žrtvovati življenje za cilj v vojaškem spopadu pa je situacija zelo podobna, kot je bilo v času napada na Slovenijo.

– “V Ukrajino smo prinesli osnutek načrta, pravijo mu Marshallov načrt II, za obnovo Ukrajine, ki nastaja pod okriljem Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za signal Ukrajini, da ni odpisana, da jo imamo v mislih in da jim je svet pripravljen pomagati pri obnovi.”

– V tem trenutku je bolj pomembno to, kar se dogaja v Mariupolu, kjer je desettisoče ljudi brez vode, hrane, ruska vojska ne dovoli humanitarnega koridorja za umik. “Spremljamo dramatične posnetke.”

– V tem trenutku bi se moral pritisk skoncentrirati na to, da se humanitarna katastrofa velikih razsežnosti v Mariupolu zaustavi.

– “Potovanje v Kijev je precej bolj varno, kot je poročanje novinarjev iz bojišč, kjer v Ukrajini skoraj vsak dan koga ubijejo. Z varnostnim vidikom obiska, čeprav ta pot ni bila brez nevarnosti, se v medijih vseeno pretirava.”

– “V Kijev se da priti z vlakom, ni to brez rizika, a diplomacijo imamo za to, da rešuje takšne situacije. Evropske države moramo v Ukrajino poslati pogumne diplomate, da imamo informacije iz prve roke.”

– “Slovenci ne smemo nikoli pozabiti, da nas je Ukrajina priznala mesec dni prej kot EU in štiri mesece prej kot ZDA. Tudi s tega vidika smo dolžni nekoliko več solidarnosti.”

M. D.