Preiskovalna komisija za ljubljanski kanalizacijski kanal C0 v nizkem startu

Poslanka Anja Bah Žibert (X)

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji kanalizacijskega kanala C0 prek ljubljanskega vodonosnika je končala s pridobivanjem gradiva.

Na včerajšnji zaprti seji so prešli na drugi del preiskave, ki bo potekala v sklopih. V prvem se bodo osredotočili na presojo vplivov na okolje, je v izjavi za medije dejala predsednica komisije Anja Bah Žibert (SDS).

Preiskovalna komisija je v prvem delu preiskave zbrala številna gradiva in dokumente, pri tem po besedah Bah Žibert niso imeli večjih težav. Dokumentacijo bodo po potrebi še pridobivali, pričakujejo še del gradiva Mestne občine Ljubljana (Mol). Nadaljnje delo komisije so na seji zaradi obsežnosti preiskave razdelili na sklope, sprejeli dokazni sklep in seznam prvih 23 prič.

Med drugim bodo v prvem sklopu povabili predsednico republike Natašo Pirc Musar, varuha človekovih pravic Petra Svetino, številne nekdanje ministre in “vse druge, ki so kakorkoli vplivali oziroma sodelovali ali podali svoja mnenja glede presoje vplivov na okolje”, je danes povedala Bah Žibert. Dodala je, da bi lahko prve priče zaslišali v sredini januarja.

O nadaljnjih sklopih preiskave Bah Žibertova ni želela govoriti, zagotovo pa bodo kot priče povabljeni tudi predstavniki Mestne občine Ljubljana in ljubljanski župan Zoran Janković, je dejala.

Na vprašanje o zaključku preiskave je dejala, da je dela veliko, a da ne smejo “tekmovati s časom, ampak z učinkovitostjo”.

“Pred preiskovalno komisijo glede kanala C0 je res zahtevno delo, zavedam se, da bo težko, vendar bom v skladu s svojimi pristojnostmi, v skladu s pooblastili, ki jih imam in z vso vnemo, ki jo imam, poskušala narediti vse, da pridemo do končnih ugotovitev v dobro ljudi,” je poudarila.

Dodala je, da komisija nima pristojnosti ustaviti gradnje kanala C0. “Imamo pa v državi ljudi, ki bi danes to gradnjo ne samo lahko, ampak morali ustaviti, dokler zadeve nimajo zakonske podlage v celoti,” je prepričana. Sama ob tem upa, da “kanala, takšnega kot je, nikoli ne bo”.

Bah Žibertova je sicer z delom komisije zadovoljna, je poročala STA. “Kar se tiče političnega parketa v odnosu med opozicijo in koalicijo, naj povem, da sem vesela, da nam gre dobro, kajti do sedaj smo imeli pet nujnih saj preiskovalne komisije in vse sklepe smo sprejeli soglasno,” je še povedala.

Preiskovalno komisijo je na zahtevo poslancev SDS – s podpisi so se jim pridružili tudi člani druge opozicijske stranke NSi – odredil 4. julija. Vodi jo Anja Bah Žibert (SDS), člani pa so Martin Premk (Svoboda), Aleksander Reberšek (NSi), Jonas Žnidaršič (SD) in Nataša Sukič (Levica).

Komisija ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja in zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

A. L.