Preiskovalna komisija za Gen-I, Star Solar in Goloba nima več predsednika in nekaterih članov

(Vir: DZ)

Poslanec Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci predstavil določitev prič in preiskovalnih dejanj, zaradi katerih nekateri poslanci Gibanja Svoboda niso več člani preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I, poslovanja podjetja Star Solar v Golobovi lasti in stranke Gibanje Svoboda.

Uvodoma je Mahnič povedal, da trenutno še naprej poteka seja parlamentarne preiskovalne komisije, katero pa poslanci SDS, ki so člani oziroma nadomestni člani komisije, obstruirajo.

Razlog za to je, da preiskovalna komisija nima več predsednika preiskovalne komisije in tudi ne več nekaterih članov.

Predlagali so dokazni sklep, s katerim so določili 70 prič za to preiskovalno komisijo. Med temi pričami je tudi Tomaž Lah, predsednik preiskovalne komisije in pa nekateri poslanci Gibanja Svoboda. S tistim trenutkom, ko je bila zahteva vložena s podpisi tretjine poslank in poslancev parlamentarne preiskovalne komisije, priče ne morejo več sedeti v dvorani, kaj šele razpravljati ali voditi komisije. Zaradi zlorabe položaja v SDS razmišljajo, da bi Tomaža Laha tudi kazensko ovadili.

Zakon o parlamentarni preiskovalni komisiji je jasen. V 3. členu jasno piše, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje.

Mahnič je spomnil na identičen primer znotraj neke druge preiskovalne komisije, katere član je bil sam: “Ko sem bil jaz določen za pričo v zadevi preiskovalne komisije, ki jo je vodila Mojca Šetinc Pašek, sem moral vstati in oditi iz dvorane. Enako bi morali narediti poslanke in poslanci Gibanja Svoboda, pa so se odločili, da še naprej vztrajajo na seji, kar je nezakonito.”

Mahnič je poudaril, da poslanci Svobode zlorabljajo parlamentarno preiskovalno komisijo in da so morebitni sklepi, ki so sprejeti ali bodo danes sprejeti, neveljavni. Komisija mora sedaj dobiti novo vodstvo in nove člane. Mahnič je predlagal, da današnjo sejo komisije vodi podpredsednik Rado Gladek.

Hkrati je obvestil predsednico parlamenta Urško Klakočar Zupančič, da Gibanje Svoboda imenuje nove člane, “vendar je Tomaž Lah dobesedno priklenjen na tisti stolček”.

M. D.