Nemčijo pretresa val napadov z noži

Slika je simbolična.

Po zadnjem napadu z nožem, ki ga je zagrešil 25-Afganistanec in v katerem je umrl nemški policist, v Nemčiji vznikajo pobude, da bi na javnih mestih povsem prepovedali nošnjo nožev.

 

V Nemčiji namreč ugotavljajo, da so postali država, kjer so napadi z nožem vse bolj pogosti. Medtem ko je bilo zločinov z nožem v tej državi v preteklosti le za vzorec, se je število teh zločinov začelo vzpenjati po prvem migrantskem valu letu 2015. Statistika pravi, da je bilo leta 2023 v državi skoraj 9000 napadov z nožem, ki so vključevali nevarne in hude telesne poškodbe – približno 10 odstotkov več kot leto prej, 4900 pa na področju ropov, kar je 17 odstotkov več.

Ob Mannheimu, kjer je pod nožem migranta umrl policist, so se zločini z nožem v zadnjem času prav tako zgodili v Frankfurtu na Majni, Saarbrücknu, Leverkusnu, Berlinu, Bremnu in Dortmundu. Oblasti so skušale problem najprej prikrivati tako, da so poudarjale, da gre za posamezne izolirane napade, v zadnjem času pa je postal tako pereč, da ga več ni mogoče pometati pod preprogo.

Nemška zvezna notranja ministrica Nancy Faeser je tako že napovedala, da bo predlagala splošno prepoved nožev na vlakih in v celotnem lokalnem javnem prevozu. Nato naj bi sledili tudi drugi kraji. Po trenutnih načrtih bosta prepoved nožev v prihodnje nadzorovala zvezna policija in državna policija, ki lahko okrepi naključne kontrole na železniških postajah.

A. V.