Predstavniki upokojencev gredo v Bruselj

Z današnje novinarske konference (vir: zajem zaslona)

Predstavniki Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev nadaljujejo boj za takojšnje povečanje pokojnin, na današnji novinarski konferenci so povedali, da so v podporo zakonu o dvigu pokojnin na upravnih enotah zbrali nekaj manj kot 8000 podpisov. Za vložitev zakona v zakonodajni postopek jih sicer potrebujejo 5000, vendar podpornike pozivajo, naj nadaljujejo oddajanje podpisov.

“Večje število kot bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli,” so dejali.

Predsednik inštituta Pavel Rupar je povedal, da so v imenu inštituta pisali predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, kjer bodo poročali o vsem tistem, česar vladajoča politika v Sloveniji noče slušati. V Bruselj se bodo odpravili z dvema avtobusoma.

Napovedal je tudi “protestni umik” predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, za katerega so podpise začeli zbirati prejšnji mesec. Za umik so se odločili, ker jih je v tej zadevi s svojim zakonom prehitela vladna koalicija.

Rupar je še povedal, da je bil zaradi sovražnih izjav vladajočih tarča sovražnosti, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka. Vladajoče so pozvali, naj se vzdržijo sovražnosti.

Naslednji, 5. protest bo 31. maja 2023, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani (pred državnim zborom).

M. D.