Predsednik vlade o nekaterih najpomembnejših temah v zadnjem času

Predsednik Vlade RS v sinočnjem pogovoru na televiziji Nova24TV. (vir: zajem zaslona)

V sinočnjem pogovoru predsednika vlade na televiziji Nova24TV je Janez Janša komentiral nekatere zadnje dogodke v državi in nato odgovarjal tudi na klice poslušalcev v studio.

Iz pogovora smo izvzeli nekaj poudarkov, ki se nanašajo na skrb za starejše občane, proteste in naraščajočem nasilju na njih, o izpadih nekaterih poslancev v državnem zboru ter o izidu države in EU po krizi novega koronavirusa, da bodo gospodarske posledice čim bolj omiljene.

O oskrbi za starejše in gradnji domov za starejše: “Za vlado bo prioriteta gradnja domov za starejše, kar bomo zagotovili tudi s pomočjo evropskih sredstev. Večina domov bo zgrajena prihodnje leto. Upoštevali bomo tudi ustrezne standarde, da v primeru epidemije ne bo takšnih težav, kot smo jih imeli sedaj. Za študije o oskrbi starejših je prejšnja vlada porabila 75 milijonov evrov, zgrajen pa ni bil niti en dom za starejše občane.

Dodajmo, da bodo novozgrajeni domovi med drugim prinesli tudi številna nova delovna mesta.

O nasilju na protestih: “V Slovenijo želijo prinesti nasilje, sovraštvo, kot ga vidimo po drugih mestih v Evropi in ZDA, kjer se nek incident izkorišča, da se uničuje in pridiga o novem družbenem redu. Čez nekaj dni vidiš, da novi družbeni red pomeni uničenje, posilstva, rope, nasilje.

V Sloveniji se stopnjuje nasilje na protestih. Apeliram na vse, ki stojijo za jurišnimi odredi in se hihljajo, ko njihovi študentje napadajo policiste, da se zamislijo, saj je tudi njihova lastnina lahko tarča nasilništva. Ko to uide izpod nadzora, ni nihče več varen.

Mnogi se še spomnijo nasilja konec leta 2012, začetek 2013, obešanja lutk in obiskov na domovih mariborskih mestnih svetnikov, metanja kock in molotovke v Mariboru in Ljubljani. Noben zdravorazumski prebivalec si ne želi, da se to ponovi. Policija ob vsem tem ravna zelo profesionalno.”

O neprimernih izpadih nekaterih poslancev v državnem zboru: “Določeni poslanci stranke Levica se postavljajo v vlogo tožnika, sodnika, moralne avtoritete, pa v življenju niso ničesar prispevali, da bi bilo v Sloveniji karkoli bolje. Govorijo o svobodi, zavzemajo se za cenzuro. Zaradi praznine v javnosti gredo v ekstrem in hujskanje.”

O epidemiji in izhodu iz krize: “Epidemija novega koronavirusa je prizadela vse države, ki imamo ekonomijo vpeto v skupni trg. Sedaj države Evropske unije skupaj iščemo učinkovit instrument, s katerim bomo izšli iz krize. Evropska komisija je pripravila predlog, ki je dober in realističen.”

C. R.