Minister Hojs sprejel predstavnike civilnih iniciativ za migrante, tudi belokranjske

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes na ministrstvu sprejel predstavnike treh civilnih iniciativ iz občin ob meji s Hrvaško: Majo Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajino, Sabino Homjak iz civilne iniciative Škofije ter Alojza Rutarja in Ivana Ciglerja iz civilne iniciative Ilirska Bistrica.

Pogovor je potekal predvsem o življenju ob meji ob povečanemu pritisku nezakonitih migracij. Minister jim je predstavil ukrepe za zmanjšanje nezakonitih prehodov meje in ob tem poudaril: “Predvsem pričakujem, da bomo z obojestranskim obveščanjem lahko skupaj dosegli, da bo nezakonitih prehodov meje čim manj in pa seveda, da bodo vsi prebivalci ob južni meji tam živeli varno.”

Predstavniki iniciativ so izrazili svoja pričakovanje o večji odzivnosti policije in zaostrovanju ukrepov vlade za preprečevanje nezakonitih migracij. Občine ob meji namreč živijo tudi od turizma, ki ga zadnja leta vedno bolj razvijajo in tudi zaradi tega pričakujejo zajezitev nezakonitih migracij. Podprli so aktivnosti Slovenske vojske na meji, saj se lokalno prebivalstvo tako počuti bolj varno, prav tako pa pozdravljajo ukrepe, ki jih pripravljamo v ministrstvu, predvsem glede sprememb zakonodaje, to je zakona o tujcih in Zakona o mednarodni zaščiti.

M. D.