Predsednik vlade: “Do razvoja cepiva imamo na voljo le dve možnosti”

Predsednik vlade Janez Janša se je v zadnjih dneh na družbenem omrežju Twitter odzval na večanje števila potrjenih novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjih dveh mesecih in pol.

“Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper covid-19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja,” je v soboto zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Prva možnost je po njegovih besedah “drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija, … druga možnost pa je obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti”.

Ob tem je premier spomnil, da je vlada takšno aplikacijo predlagala že marca 2020, in sicer v sklopu prvega protikorona paketa, “vendar zanjo ni bilo zadostne podpore v Državnem zboru”.

Opozoril je, da bo v tem tednu parlament ponovno odločal o njeni uvedbi, saj je vlada je v državni zbor poslala predlog interventnega zakona, ki daje podlago za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene.

Ob tem je zapisal, da tokrat upa na več zdravega razuma.

Dodajmo, da je parlamentarni odbor za delo sinoči potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, katerega glavni namen je zaščititi delovna mesta, daje pa tudi podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. Ti si bodo morali aplikacijo obvezno namestiti. Resorni minister Janez Cigler Kralj je ob tem povedal, da so določbe o aplikaciji v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi. Državni zbor bo predlog zakona obravnaval na julijski seji, ki se začne v četrtek.

Predsednik vlade ob tem tudi opozarja, da se “virus širi od znotraj”.

“Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb,” je v nedeljo poudaril premier Janez Janša in dodal, da pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki.

Vir

C. R.