Predobravnavni narok za rejca psov iz Mavrlena pri Črnomlju

Fotografija psov, ki jih je na svojem Facebook profilu objavil Miha Šum. (vir: FB)

Novomeško okrožno državno tožilstvo je 4. marca letos vložilo obtožnico zoper rejca psov Miha Š. zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti in mučenja živali, ki se bo jutri na predobravnavnem naroku pred Okrožnim sodiščem v Novem mestu izrekel o krivdi.

Obtožnica je bila vložena po tem, ko je bil napad njegovih psov septembra 2017 usoden za njegovo 71-letno mamo, ki je za njegovimi posledicami umrla v bolnišnici, pravnomočna je postala leta 2019.

Obtoženemu grozi kazen od pol leta do pet let zapora in dodatna kazen zaradi mučenja živali, kateremu grozi kazen od pol leta do pet let zapora in dodatna kazen zaradi mučenja živali.

Napad treh pitbulov na Mavrlenu nad Črnomljem, ki se je zgodil, ko je 71-letna mati prišla hraniti pse, so policisti sprva preiskovali kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje, sina pokojne in lastnika psov pa so pod drobnogled vzeli zaradi suma mučenja živali.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po dogodku napovedala, da bodo uvedli postopke zaradi neurejene registracije psov, njihovih premikov in neprijave njihove vzreje, kasneje pa je podala tudi kazensko prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Tožilstvo je ovadbo prejelo 11. januarja 2019, nato je novomeško okrožno sodišče poslalo zahtevo za sodno preiskavo, kvalifikacijo kaznivega dejanja pa je po doslej znanih podatkih spremenilo v sum storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti ter mučenja živali.

Osem odraslih psov in pet mladičev, ki jih je Miha Š. redil v domnevno neprimernih okoliščinah, so po dogodku odpeljali v zavetišče, tri najbolj agresivne pa so evtanazirali.

C. R.