Pred 27 leti plebiscit o samostojnosti, leto pozneje sprejeta Ustava RS

Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko smo se Slovenci na plebiscitu o samostojnosti odločili za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, praznujemo 26. decembra.

Plebiscit je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Predsednik Demosa dr. Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Na današnji dan pred 26 leti, to je 23. decembra leta 1991, pa je takratna slovenska skupščina v procesu osamosvajanja Slovenije sprejela in razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija od Jugoslavije odcepila tudi v pravnem smislu. To je bila tudi prva ustava samostojne države Slovenije. Tako 23. decembra praznujemo dan ustavnosti, ki ni državni praznik ali dela prost dan. Razglasilo ga je Ustavno sodišče RS, ki vsako leto pripravi tudi srednjo slovesnost ob tem dnevu. Letos so slovesno sejo pripravili v četrtek.

C. R.