Praznični obisk: S policisti o varnosti, pa tudi o potici, vremenu in neumnih petardah

(Foto: PU Novo mesto)

Ob zaključku leta, ki je bilo že drugo zapored zahtevno, za marsikoga tudi zelo težko, so se v Policijski upravi Novo mesto odločili, da policisti obiščejo kar največ naših starejših občanov na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, jim zaželijo lepe praznike in pokažejo, da  v teh dneh niso sami.

Pobuda je nastala med policistkami in policisti: “Ne  skrbimo  le  za  varnost ljudi, ampak tudi, da se v svojem okolju počutijo dobro,” so ob obiskih večkrat poudarili.

Ko je na dvorišče pripeljal policijski avto in se je pred vrati pojavil policist, jih je bila večina sprva presenečenih. Dvignjeno obrv in zaskrbljenost pa je hitro nadomestil nasmeh na obrazu, ko so ugotovili, da ni nič narobe, da nihče od domačih ni ničesar “ušpičil”, temveč so dekleta in fantje v modrem prišli le na vljudnostni obisk, da bi pokazali, da so
policisti in policistke tu za njih.

Izročili so jim simbolično darilo, predvsem pa se z njimi pogovorili o tem, kako lahko, še posebej v teh dneh, ko nepridipravi ne počivajo, še bolje poskrbijo za lastno varnost in varnost svojega premoženja.

Svetovali so jim naj bodo previdni ob obiskih neznancev in naj jim ne odpirajo vrat. Ob pojavu sumljivih vozil, oseb ali drugih sumljivih okoliščin pa naj takoj pokličejo  na številko 113.

Prav tako naj policiste pokličejo, če se znajdejo v kakršnikoli stiski in potrebujejo pomoč policije. Povedali so jim, da so tukaj za njih, tudi med prazniki, in da se vedno lahko obrnejo na njih.

Tudi o varni udeležbi v prometu so se pogovorili. Predvsem o tem, da naj kot pešci poskrbijo za svojo vidnost, v temnem delu dneva nosijo svetla oblačila in odsevna telesa.

Seveda ni šlo brez pogovora o nesrečnem covidu, ki ne le, da ogroža zdravje, ampak prinaša tudi čustvene stiske in osamljenost. Ukrepi za njegovo zajezitev namreč  omejujejo druženje in zmanjšujejo stike med ljudmi, kar starejše še posebej močno prizadene.

A tudi o nekoliko lepših temah je bilo govora. Gospe so policistom zaupale, po kakšni potici bo med prazniki zadišalo iz peči, gospodje pa so raje klepetali o tem, kako se letos sušijo domače klobase.

Niti na vreme niso pozabili in se strinjali, da je povsem neprimerno za ta čas in da vsi pogrešamo sneg. Tudi o pokanju petard so rekli kakšno, predvsem, da je to čista neumnost …

Ob slovesu so eden drugemu zaželeli veliko  zdravja, mirne in varne praznike in za vse bolj prijazno 2022.

S PU Novo mesto so še zapisali, da jim žal tempo policijskega dela ni omogočal, da bi obiskali še več starejših. Veseli pa jih, da so marsikoga razveselili z obiskom, jim dali
kakšen uporaben nasvet s področja varnosti, tistim najbolj osamljenim pa tudi občutek, da so tu zanje, in jim z obiskom vsaj malo popestrili dan.

K takšnimi gestami želijo spodbuditi tudi druge.

Sporočajo nam: “Ustavite se, odložite za trenutek na stran svoje obveznosti, skrbi in želje, ozrite se po svoji okolici in svoj čas namenite tistim,  ki so v teh dneh osamljeni. Lepa beseda in kratek obisk, pa tudi pomoč, če jo kdo potrebuje, bo marsikomu polepšala praznike, vrnila zaupanje v dobro in jih morda spodbudila, da tudi sami storijo kaj podobnega. Dobra dejanja se čudežno hitro množijo, najbolj bogato pa nagradijo prav tistega, ki jih dela.”

V nadaljevanju v galeriji objavljamo fotografije z obiska policistov pri starejših občanih in občankah na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Za povečanje fotografije kliknite na sliko.

Vir in foto: PU Novo mesto

M. D.