Šega: Prašič rine naprej, kura praska nazaj

pixabay.com

K slovesnemu prehodu v novo leto sodijo tudi bogato obložene mize. Jedilniki so pestri, prilagojeni okusu in navadam, vendar pa naj bi v Sloveniji na novega leta dan vedno jedli svinjino, ker je veljalo, da prinaša srečo. Ni pa dobro jesti perutnine, pravijo stare šege, ki se še vedno ohranjajo. Prašič namreč rine naprej, kura pa praska nazaj.

V osrednji Sloveniji ob tem velja šega, da bo sreča odletela od hiše, če bomo jedli perutnino. V knjigi Praznično leto Slovencev, avtorja Nika Kurenta, pa je napisano, da gospodinje tudi za Silvestrovo še marsikje pripravljajo mizo tako kot za božič.

Po svetu ljudje stopajo v novo leto z različnimi tradicijami, na mizah pa naj bi bile povsod jedi, ki simbolizirajo srečo, obilje, denar in zdravje. Poleg svinjine, ki simbolizira napredek in obilje, med te jedi nekateri uvrščajo še lečo, in sicer zaradi oblike, ki spominja na zlatnike, in sarmo, ker naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Tudi okrogle sladice naj bi simbolizirale srečo in bogastvo.

Kuret med drugim tudi piše, da prehod iz starega v novo leto posebnemu čaru odpira vrata na stežaj.

Zato srečno in dobre volje ob obloženih mizah, za katere tako vemo, da se bodo večinoma šibile pod različnimi dobrotami. Spomnimo pa se tudi na tiste, kjer bo takšnega obilja zaradi ekonomske stiske precej manj. Morda tudi s kakšno pozornostjo v zadnjih urah tega leta. Ob vsem tem pa za vse velja, kot navaja Kuret: Če dobre volje in sit stopiš v novo leto, boš takšen vse leto.

pixabay.com

Sreča je v majhnih stvareh,

toplih ljudeh in

v stisnjenih dlaneh.

Uredništvo