Požar: Golob bo težko ustavil preiskavo, četudi zamenja pol policije

Predsednik vlade s podpredsednikoma. (vir: arhiv)

Policija vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi je tudi nekdanji prvi mož Gen-I in zdajšnji predsednik vlade Robert Golob. Preiskavo usmerja državno tožilstvo.

Tako so včeraj razkrivali mediji, gre pa za znane balkanske posle GEN-I, ki so bili v nekaterih medijih razkriti že pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, le da so večinski mediji takrat o tem molčali.

Portal pozareport.si pa danes poroča, da naj bi po njihovih informacijah nastale nove okoliščine, in sicer:

– Del denarja iz Gen-I Beograd naj bi takrat prišel tudi na Kosovo, do kroga  predsednika vlade Albina Kurtija, kar naj bi vedela tudi srbska obveščevalna služba BIA.

– Vso policijsko dokumentacijo, povezano s to preiskavo, naj bi odstopljena ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar že predala državnemu tožilstvu, zato nekateri viri ocenjujejo,

da bo Golob zelo težko zaustavil to preiskavo, četudi na hitro zamenja “pol policije”.

Planet TV in posledično portal Siol.net je o poslih Roberta Goloba in Gen-I poročal že 21. aprila 2022. Iz takratnega zapisa je razvidno:

Del pridobljene dokumentacije razkriva nakazila, ki naj bi šla v letih 2019 in 2020 iz srbske podružnice Gen-I zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori, s katerim ima GEN sklenjeno svetovalno pogodbo. Gre za mesečna nakazila od 5000 do 55 tisoč evrov, samo v dveh letih je to več kot pol milijona evrov nakazil. Vendar pa to še ni vse obdobje, ki ga preiskujejo v mednarodni finančni preiskavi. Na Planet TV so tudi ugotovili, da je bilo črnogorsko podjetje ustanovljeno le 10 dni pred prvimi nakazili iz GEN-I Beograd.

Preiskovalce pa je pritegnilo to, da je bilo vseh skoraj 600.000 evrov s podjetja MB Consulting sproti počrpanih v obliki gotovinskih dvigov.

Vir: Siol.net

A. L.