Povolilna dogajanja: V SD veliko nezadovoljstvo

(vir: arhiv)

Predsedstvo SD bo danes razpravljalo o pogajanjih za vstop v vladno koalicijo in ministrskih kandidatih. Razpravljali bodo tudi o razočaranju, ki ga je v stranko prinesel volilni rezultat, in odgovornosti vodstva zanj.

Tako je pričakovati tudi razčiščevanje nekaterih očitkov in poskus strnitve vrst pred vstopom v vlado.

Nezadovoljstvo se v stranki pojavlja že vse od volitev, ki so stranki prinesle le 7 poslanskih sedežev. Po volitvah je prav zaradi tega odstopil podpredsednik SD Jernej Pikalo z besedami, da ima sam visoke standarde politične kulture.

Pikalo po neuradnih informacijah STA v svojem stališču glede slabega rezultata stranke na volitvah ni osamljen. Del stranke namreč meni, da bi moralo odstopiti vodstvo SD, k takšnemu premisleku pa bi lahko pripomogel tudi volilni rezultat podpredsednikov SD Matjaža Nemca, Andreje Katić in Dominike Švarc Pipan, ki niso bili izvoljeni v državni zbor.

Tudi predsednica stranke Tanja Fajon je parlamentarni prag prestopila s šestim najslabšim rezultatom po absolutnem številu glasov med vsemi poslanci. Prejela je vsega 1133 glasov.

Dodatno se je zaiskrilo ob omenjanju Švarc Pipanove kot možne kandidatke za pravosodno ministrico. Nekateri so ji očitali, da se za to funkcijo pogaja mimo stranke, kar je sama v zapisu na Facebooku označila za “mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst”. Po navedbah poznavalcev pa se je že takoj po razglasitvi rezultatov Gibanju Svoboda ponujala za pravosodno ministrico. Švarc Pipanovo sicer bremenijo veliki očitki o tem, da je v odvetniški pisarni v Haagu branila Radovana Karadžića in Momčila Krajišnika, o tem je v enem od javnih soočenj tudi javno lagala. Zaradi Švarc Pipanove kot možne kandidatke za pravosodno ministrico je veliko nezadovoljstva že tudi v BiH.

Današnja razprava v SD sicer ne pomeni, da se bo v vodstvu kaj bistveno spremenilo, prevladuje tudi podpora vstopu SD v koalicijo z Gibanjem Svoboda.

Po navedbah novinarja Bojana Požarja je na volilni večer na sedež SD prišel mirit situacijo Milan Kučan.

Kučan naj bi že v nedeljo zvečer vodstvu SD med drugim tudi zagotovil, da bodo v Golobovi vladi dobili več, kot jim sicer pripada. In res, SD se obetajo štiri ministrstva, kar so nazadnje imeli takrat, ko so na volitvah dobili 10 poslancev. Tanja Fajon naj bi vodila ministrstvo za zunanje zadeve, kar naj bi bila njena velika želja.

Fajonovo naj bi v Evropskem parlamentu nadomestil nekdanji primorski poslanec Matjaž Nemec, ki na volitvah ni bil izvoljen v parlament.

M. D.