Potrjen tudi tretji paket za ohranitev delovnih mest in pomoč državljanom

Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert na včerajšnji seji državnega zbora. (vir: Twitter)

Po mnogih prizadevanjih je bil sinoči v državnem zboru še pravočasno sprejet tretji protikoronski zakonski paket za pomoč ljudem, gospodarstvu in turizmu. S tem bodo omogočeni čakanje na delo v juniju, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in vrednostni bon za turizem.

Gre za nosilne ukrepe, za katere je bilo nujno, da so bili sprejeti včeraj do polnoči in bodo začeli veljati s ponedeljkom, 1. junija 2020. Paket pomoči je vreden preko milijarde evrov.

Za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu je v državnem zboru glasovalo 51 poslancev in poslank, proti 8, preostalih 31 pa je bilo odsotnih ali pa so se vzdržali.

Iz Jugovzhodne Slovenije so zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu podprli naslednji poslanci: Anja Bah Žibert, Franci Kepa, Jože Tanko (vsi SDS) in Blaž Pavlin (NSi).

Poslanec Predrag Baković iz Kočevja (SD) ni glasoval in s tem zakona ni podprl.

Iz tretjega paketa bo pomoč namenjena gostinstvu in turizmu, to je panogi, ki je za Slovenijo izjemno pomembna, saj predstavlja kar 10 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V gostinstvu in turizmu pa je zaposlenih preko 58 tisoč oseb, kar je 6,5 odstotka vseh delovno aktivnih v državi.

Tretji paket zajema tudi vrednostne bone za počitnice, prejeli jih bomo vsi državljani: rojeni do vključno leta 2002 bodo deležni 200 evrov, rojeni po letu 2002 pa 50 evrov. To pomeni, da bodo po 200 evrov prejeli vsi, ki so v letu 2020 dopolnili 18 let, mlajši pa po 50 evrov.

Tretji zakonski paket zagotavlja tudi pomoč za ohranitev delovnih mest in pomoč vsem podjetjem. Ključna ukrepa sta:

  • Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za vse delodajalce – za 1 mesec oziroma do 30. 6. 2020
  • Ukrep o delnem subvencioniranju skrajšanega polnega delovnega časa do konca leta 2020 – to je do 31. 12. 2020

V SDS, SMC, NSi, DeSUS, SNS in poslanca narodne skupnosti so za zakon glasovali vsi poslanci. V LMŠ in SD so se vsi vzdržali (nekaj jih je bilo odstotnih), Levica je glasovala proti. Poslanci iz SAB so se delno vzdržali, nekateri pa so bili odsotni.

V nadaljevanju objavljamo glasovanje posameznih poslank in poslancev.

(vir: Državni zbor RS in STA)

J. M.