Posledica maturantskih izletov 205 okuženih

Lloret dr Mar, Španija
Minuli teden je v Sloveniji znova začelo naraščati število okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 390 novih primerov, kar je skoraj dvakrat toliko kot v tednu prej.

Med dijaki, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, so potrdili že 154 okužb, je danes povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Med dijaki novomeških srednjih šol, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, so do danes potrdili 122 okužb med samimi udeleženci in 49 sekundarnih primerov, to je tistih, ki so jih maturantje doma okužili. Skupno je to 171 okuženih oseb.

Med gorenjskimi dijaki je potrjenih 32 okužb in dva sekundarna primera, skupno 34 primerov.

Skupno je v Sloveniji do danes, kot posledica dveh maturantskih izletov (Dolenjska in Gorenjska), okuženih 205 oseb.

Nadalje je 664 visoko rizičnih kontaktov med udeleženci maturantskega izleta in tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku. Maturantje so s strani epidemiološke službe prejeli navodila za karantene.

Trenutno še niso znani končni rezultati o tem, ali gre pri okuženih maturantih za različico delta.

V Evropi beležijo 30-odstotno rast primerov, v svetu je več kot 184 milijonov potrjenih primerov okužbe, bližamo se štirim milijonom smrti.

Vsa področja, predvsem Evropa, kažejo na povečanje novih primerov. Le v ZDA beležijo rahel padec absolutnih okužb, je pojasnila Čakš Jagrova.

Več o današnjih okužbah so poročali Potrdili 84 okužb, novih 26 v naših občinah

C. R.