S kom se je Golob dogovarjal o prodaji Športne loterije Slovenije tujemu skladu?

V političnem zakulisju so že pripravljali zamenjavo za Goloba.

V okviru poslanskih vprašanj je poslanec Zvone Černač danes v državnem zboru Roberta Goloba vprašal, zakaj vlada na veliko prodaja državno skupno premoženje in zakaj je vlada dala zeleno luč za prodajo Športne loterije Slovenije.

Zanimalo ga je tudi, ali se s prodajo Športne loterije, torej kokoši, ki nosi zlata jajca, tujemu skladu, Golob strinja? V kolikor se ne strinja, pa je Černača zanimalo, kaj bo storil, da do škodljive prodaje ne pride.

Nadalje je Černač Goloba vprašal, ali se je s kom pogovarjal ali dogovarjal o prodaji Športne loterije. Sledil je molk. Golob na vprašanje ni odgovoril.

Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: “Kaj menite, zakaj ni bilo odgovora?” Ob tem pa objavil fotografijo nedavnega pogovora Roberta Goloba z Milanom Kučanom, na Ljubljanskem gradu.

Športna loterija Slovenije je organizacija, ki zagotavlja znatna sredstva športnim organizacijam preko Fundacije za financiranje športnih organizacij in zagotavlja znatna sredstva tudi invalidskim organizacijam preko Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Letni promet Športne loterije Slovenije presega 100 milijonov evrov, lanski dobiček je bil 4 milijone evrov, tako promet kot dobiček se iz leta v leto povečuje. Preko obeh fundacij prejmejo športne in invalidske organizacije letno skoraj 10 milijonov evrov, skoraj 12 milijonov evrov pa se nateče v državni proračun preko različnih dajatev.

Športna loterija Slovenije je v posredni lasti države, saj so največji lastniki Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, vsaka s po 20 odstotnim deležem ter Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije tudi vsak z 20 odstotnim deležem, Nogometna zveza Slovenije pa ima 17,3 odstotni delež.

In zdaj nameravajo trije od teh (Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Nogometna zveza Slovenije), deleže (skupno imajo 57,3 %) prodati, in sicer tujemu skladu. Fundacija za šport tej prodaji ostro nasprotuje.

O tem je pred slabim mesecem dni, konec aprila, obvestila številne naslovnike, med njimi tudi Vlado Republike Slovenije. Zapisali so, da bi bil s prodajo Športne loterije Slovenije ogrožen obstoj nacionalnih in lokalnih športnih zvez in društev ter ostalih izvajalcev na področju športa.

Poslanec Zvone Černač

M. D.