Poslanci KUL vložili nezaupnico, čeprav za uspeh nimajo dovolj glasov

Skupina 42 poslancev je v državni zbor vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, je slednji sporočil na novinarski konferenci. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS (od petih).

Nezaupnico so vložili, čeprav nimajo 46 glasov, kolikor jih je potrebnih za razrešitev vlade. O predlogu bodo poslanci v državnem zboru glasovali v sredo. Podpisi pod predlog nezaupnice pa hkrati ne pomenijo, da bodo vsi podpisniki glasovali za. Glasovanje bo namreč tajno.

Prvopodpisani so poslanci iz vrst LMŠ. Poslanec DeSUS Branko Simonovič se ni podpisal, sodelovanje je že pred tem odklonil poslanec Robert Polnar, zaradi česar so ga na zahtevo Karla Erjavca izključili iz stranke.

Današnja dogajanja so bila dokaj razburljiva. Erjavec je vse skozi obljubljal, da ima podporo vseh štirih poslancev DeSUS, skupna novinarska konferenca Erjavca, Tanje Fajon (SD), Marjana Šarca (LMŠ), Luke Mesca (Levica) in Alenke Bratušek (SAB) je bila napovedana ob 12.30 uri.

To so prelagali, saj Erjavec tudi danes nikakor ni mogel prepričati poslancev svoje stranke za podpis pod besedilo. Vmes je bilo celo slišati, da bodo v SD umaknili svoje podpise, če se vsi poslanci DeSUS ne bodo podpisali. Erjavcu je na pomoč v poslansko skupino prišel tudi Šarec. Sprva naj bi poslanci DeSUS podpise pogojevali kot enotni: vsi ali nihče. Nato so tu popustili.

Branko Simonovič je okoli 13.30 zapustil to prepričevanje in javnost o svojih razlogih, zakaj se ne more podpisati pod nezaupnico, obvestil s svojim pismom. Objavljamo ga ob koncu prispevka. Zapisal pa je: “Ker je eden od ključnih očitkov proti vladi Janeza Janše neobvladovanje covid-19, se pod to ne more podpisati, saj je ministrstvo za zdravje ves čas vodila stranka DeSUS. Zato bi bila to nezaupnica samim sebi.”

Dr. Matej Lahovnik je to na Twitterju komentiral z besedami: “Poslanec Simonovič je pravilno ocenil, da ne gre za konstruktivno, ampak za nekonstruktivno nezaupnico.”

Na Twitterju pa se je takoj pojavila grožnja zoper Simonoviča. Levičarska skupina Anonymous Slovenia je zapisala: “Simonoviču priporočamo, da črno gradnjo nemudoma proda in se odseli v kak SDS-friendly kraj. Ni izdal Karla, izdal je svoj (o tem bi lahko debatirali) narod. Za vložitev nezaupnice ni potreben, cvrl se bo pa v peklu, glede na EMŠO, tudi relativno kmalu.”

Dodajmo, da je Simonovič še večkrat javno povedal, da je njegova gradnja na Obali legalizirana.

Stvari se bodo očitno do srede še zelo zapletale in bo napeto. Dogodke zadnjih dni je najbolj nazorno na Twitterju opisal zdravnik dr. Samo Vesel:

Pritisk na poslance SMC in Desusa, ki smo mu priča v zadnjih tednih, je nezaslišan in ima vse prvine fašizma! To ni več demokratični diskurz. Molk Boruta Pahorja, vodstev Akademije znanosti in umetnosti ter slovenskih univerz ter intelektualce je grozljiv.

Objavljamo pismo poslanca Branka Simonoviča, v nadaljevanju pa še grožnjo Branku Simonoviču.

M. D.