Poskus političnega prevzema Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije propadel

Predvolilni čas na Obali. Mateja Čalušić prva na levi. (vir: Bojan Požar, X)

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v času, ko je bila še poslanka Gibanja Svobode, v parlamentarno proceduro vložila spremembe zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Koalicija je predlog nato po skrajšanem postopku in na hitro potrdila, Ustavno sodišče RS pa je zakon včeraj razveljavilo.

To pomeni, da je bil zakon protiustaven, zato številni od Čalušićeve, ki je vmes na predlog Roberta Goloba postala celo ministrica za kmetijstvo, pričakujejo, da bo odstopila.

Spremembe zakona so bile uperjene proti kmetom in proti KGZS. Poslanci vladajoče koalicije so namreč z zakonom članom organov političnih strank poskušali prepovedati kandidiranje v nov vrh KGZS. S tem so sicv koaliciji poskušali utreti pot za politični prevzem še ene pomembne ustanove, ki zagovarja interese kmetov.

Neustavne rešitve so, da bi onemogočili kandidate iz strank z daljšo tradicijo, predlagali in uzakonili poslanci Gibanja Svoboda in Levice ter delno SD. Med predlagatelji in podporniki kršitve ustave so bili namreč tudi trije poslanci SD: Jani Prednik, Meira Hot in Jonas Žnidaršič. Prednik se zdaj poteguje za predsednika stranke SD, Meira Hot je podpredsednica državnega zbora, Žnidaršič pa izhaja iz Bele krajine (okolice Rožnega Dola v občini Semič).

Spomnimo. Mateja Čalušić je lagala celo o svoji izobrazbi, predstavljala se je z univerzitetno izobrazbo, ki je nima. Njene delovne izkušnje pred izvolitvijo za poslanko leta 2022 so bile zelo borne. Čalušićeva se doslej na odločitev Ustavnega sodišča RS ni odzvala.

M. D.