Portal Plus: (Ne)pristranskost poročanja Dnevnika na RTV Slovenija

Televizijski Dnevnik na nacionalni TV Slovenija, 2. junij 2022 (vir: Zajem zaslona)

Na portalu Portal Plus so opravili raziskavo o poročanju tv-Dnevnika na nacionalni RTV Slovenija po zaprisegi Janševe vlade marca 2020 in zaprisegi Golobove vlade junija 2022.

V tv-Dnevniku sta nastopala isti voditelj (Saša Krajnc) in ista politična komentatorka (Tanja Gobec). In kako sta to izpeljala?

  1. Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Janševe vlade, 14. marec 2020 (vlada je zaprisegla 13. marca pozno zvečer)

Najprej so obširno poročali o koronavirusu. Prispevek o novi vladi so začeli s primopredajami ministrov, z opazko, da se nekateri zaradi virusa niso rokovali, drugi (na posnetku je Matej Tonin), pa so podali roko vsem.

Sledila je opomba, da je vlada zaradi fotografije svoje prve (nočne) seje, na kateri vsi njeni člani na nosijo (črne) zaščitne maske, “postala tarča kritik”. Na ekranu se pojavi screenshot (posnetek zaslona) polemičnega tvita nekega zdravnika.

Nato izvemo, da so bili, poleg koronavirusa, kadri glavna tema prve seje nove vlade.

Izvedeli smo še:

  • vlada še niti ni začela delati in ga glede koronavirusa že lomi z nepravilnim rokovanjem in nedoslednim nošenjem mask, medtem ko jih v zdravstvu primanjkuje. In da, prav ste prebrali, javna RTV uporablja tvit nekega niti ne javno znanega zdravnika kot dokaz javnih polemik proti vladi;
  • vlada zaposluje ljudi, ki so v preiskavi: “spornega” bivšega župana Maribora (Franca Kanglerja).

Sledil je uredniški komentar Tanje Gobec. Ta se je osredotočila na naslednje besede: Menjave so se zvrstile zelo hitro; zamenjava ni običajna, zažugal, v javnosti izzvenelo, neprimerno, neobičajno, spor, bo razrešen zaradi spora, odzivi na medmrežju, mnoge pustil odprtih ust, domnevne zlorabe

Sporočili tv-dnevnika sta bili:

– Vlada kadruje nenavadno, grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena.

– Vlada kadruje nenavadno, grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena.

In zdaj poročanje o Golobovi vladi, 2. junij 2022

Prvi večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Golobove vlade, 2. junij 2022 (vir)

V napovedniku voditelj Krajnc naznani, da smo dobili novo vlado, da se je “zavrtel tudi kadrovski vrtiljak” in da so potekale primopredaje. V prispevku vidimo fototermin in zdravico novih ministrov, med katero se je novi predsednik vlade “že napotil proti vladni palači”, kjer se je pogovoril z odhajajočim predsednikom vlade.

Poleg poročanja smo mimogrede izvedeli še naslednje:

  • vlada že pridno dela;
  • zamenjala je “razgrajaško in barbarsko vlado”;
  • novi predsednik vlade se je odpovedal nazdravljanju, da se je takoj napotil v vladno palačo;
  • novi ministri so na sejo prišli večinoma peš (!);
  • kadrovske menjave potekajo kot običajno (tudi menjava na čelu Policije ni sporna);
  • bojazni, da gre v primeru spornega odloka o reviziji zaposlitev in premeščanj za priprave na “čistko”, ni; sklep je kvečjemu korak k “transparentnosti”. (Lahko tudi sklepamo, da “v javnosti” polemičnih tvitov o nastopu nove vlade in o zgornjem sklepu ni bilo, saj o njih v Dnevniku tokrat niso poročali.)

Sledil je uredniški komentar Tanje Gobec, njene ključne besede so bile: popolnitve, dolgoletna in izkušena predstavnica, izkušen diplomat, v več vladah, univerzitetni profesor, odvetnica

Sporočili tv-dnevnika 2. junija 2022 sta bili:

– Vlada imenuje zelo izkušene in strokovne kadre. Spornih imen ni (niti med kadri SAB in LMŠ, ki nista niti prišli v parlament ali imenovanje Benedejčiča, ki so ga v preteklosti obtožili vohunjenja za Rusijo).

– Golob je zadeve odlično zastavil in ima vse pod nadzorom, tudi Črnčeca. To, da ima vsaka stranka “svoj vrtiček” in drugih ne sme komentirati, ne kaže na pomanjkanje demokracije ampak je znak discipline in gentlemanskega sodelovanja. Golob je odločen in odličen vodja.

Mnenje o pristranskosti oz. nepristranskosti poročanja ob imenovanju obeh vlad na nacionalni televiziji si lahko ustvari vsak sam. Razlike v profesionalizmu novinarstva so očitne.

Celoten prispevek lahko preberete na povezavi: portalplus.si

M. D.