Popolna zapora ceste na odseku Dvor – Soteska

(vir: Občina Žužemberk)

Občina Žužemberk je objavila, da se bo zaradi izgradnje vodovoda zapora državne ceste Žužemberk – Novo mesto, na odseku Dvor – Drenje oziroma Soteska, začela v petek, 27. septembra, ob 7. uri, in bo trajala do 14. oktobra, do 12. ure.

Obvozi bodo dovoljeni po lokalnih cestah.

V primeru predčasno zaključenih gradbenih del se bo zapora primerno skrajšala oziroma podaljšala, če dela na odseku ne bodo opravljena do 14. oktobra 2019.

Napovedana cestna zapora sodi v okvir izgradnje suhokrajnskega vodovoda (Projekt Oskrba s pitno vodo Suhe krajine), ki je v zaključni fazi. Odsek oziroma povezava Dvor – Drenje je zadnji in hkrati najzahtevnejši del vodovoda, ki pri izgradnji zahteva še posebno skrb za varno izgradnjo.

Čeprav se vodovod gradi že od leta 2014, je bila izgradnja omenjenega odseka predvidena kot zadnja. Ob načrtovanju posega se je odpiralo več možnosti za zagotovitev varnosti na državni cesti med Dvorom in Sotesko, vendar pa nobena od mogočih rešitev ni varnejša od popolne zapore ceste, ki je v danem primeru najbolj optimalna, saj ne bo ogrozila nobenega človeškega življenja, navajajo na občini.

Dodajajo, da se bodo izvajalci potrudili, da bodo traso čim prej izkopali in tako končali z deli v najkrajšem možnem času.

Na občini se sicer zavedajo nevšečnosti, ki bodo povzročene uporabnikom ceste, vendar pa prosijo za razumevanje, saj je ukrepanje s popolno zaporo edino možno in najvarnejše ravnanje, do katerega je moralo priti.

C. R.