Poplave, plazovi, Kolpa se že razliva

Lani narasla Kolpa pri Madroniču, Prelesje. (vir: FB)

Danes in jutri so na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se je reka Kolpa začela razlivati v zgornjem toku, prav tako njeni posamezni pritoki.

Naraščajo tudi druge reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Čez dan lahko pride do razlivanj več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Postopno upadanje rek na agenciji pričakujejo šele ob koncu tedna.

Zaradi obilnejših padavin povečana verjetnost zemeljskih plazov

Zaradi poplav je popolna zapora cest na relacijah Petrina-Osilnica, Grgelj-Fara, Vinica-Učakovci, Kot-Sodevci in Kot-Grgelj. Zaprt je tudi mejni prehod Sodevci, poroča Prometno informacijski center.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo danes in jutri zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Do sobote naj bi dež ponehal. Jutri bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

V nedeljo kaže na deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.

K. R.