Ponekod klestila toča do 7 cm premera

Toča v Trebnjem in Mirni (vir: Neurje.si, FB)

Neurje z močnimi nalivi, vetrom in točo, ki je v včerajšnjih popoldanskih urah zajele dele Slovenije, je bilo najmočnejše na Gorenjskem, toča je padala tudi v Ljubljani, na Dolenjskem in v Posavju. Več centimetrov debela toča je poškodovala strehe, avtomobile, okna drevesa in pridelke. Iz Železnikov poročajo, da so za las ušli katastrofi, hudo je bilo tudi na območju Cerknega.

V kampih v Naklem, Čezsoči in v Šentjerneju so otroke na taborjenju zaradi vremenskih nevarnosti evakuirali na varno lokacijo.

Ob 20.05 je v Šmihelski ulici v Novem mestu meteorna voda zalila del prostorov Splošne bolnišnice Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so očistili meteorne jaške in posesali vodo v zalitih prostorih.

Ob 19.28 je v Straži, občina Šentrupert, meteorna voda zalivala prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentrupert so očistili meteorne jaške in preusmerili vodo stran od hiše.

Ob 14.52 sta na Jamski ulici na Mirni močan veter in toča razkrila ter poškodovala streho. Gasilci PGD Mirna so poškodovani del strehe pokrili s folijo.

Ob 19.05 so v ulici Roje na Mirni gasilci PGD Mirna s folijo prekrili poškodovane strehe na treh stanovanjskih objektih.

Ob 13.54 so pri naselju Čadraže, občina Šentjernej, gasilci PGD Šentjernej, Gorenje Vrhpolje, Groblje, Maharovec, Mokro Polje, Orehovica, Ostrog in Stara vas-Loka, zaradi napovedanega neurja, z vozili evakuirali 190 otrok iz tabora in jih prepeljali na varno v prostore OŠ Šentjernej.

Zaradi neurja so gasilci PGD Sevnica v Sevnici iz treh objektov izčrpali meteorno vodo, delavci Komunale Sevnica pa so z lokalne ceste odstranili podrto drevo.

V Brežicah je v delih občine po nepopolnih podatkih poškodovanih ali uničenih okoli 30 streh na stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektih. Podrtih je bilo več dreves. V občini Krško je v mestu in njegovi okolici poškodovanih ali uničenih več kot 120 streh na stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektih.

V Loški dolini je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje.

Stanje po Sloveniji je bilo naslednje:

Vir: SPIN 112

Več po posameznih krajih je dostopno na povezavi: sos112.si

M. D.