Poljska bo na meji z Belorusijo zgradila zid

(vir: Poljska, mediji)

Poljski parlament je dokončno odobril gradnjo zidu na meji s Belorusijo. Gradnja več kot 100 kilometrov dolgega zidu na zunanji meji Evropske unije jih bo predvidoma stala 353 milijonov evrov (s tehnično opremo vred).

Ker to t. i. soroševcem v EU (z lovkami tudi v Sloveniji), ki si želijo evropsko in slovensko skupnost preplaviti z migranti, se bodo zaradi te odločitve Poljakov pritiski na njihovo državo v naslednjih dneh, tednih in mesecih nedvomno še stopnjevali.

Poljska se sicer letos sooča s povečanim pritiskom migrantov, ki prihajajo preko Belorusije in so večinoma z Bližnjega vzhoda.

Beloruski voditelj, za mnoge zadnji evropski diktator, Aleksander Lukašenko, je namreč že konec maja napovedal, da migrantov v svoji državi ne bo oviral na poti do držav EU. S Poljske pa sporočajo, da jih na njihovo mejo pošilja organizirano.

Poljska je zato že konec avgusta na meji z Belorusijo začela postavljati 2,5 metra visoko ograjo z bodečo žico. Ugotavljajo pa, da ta migrantov ne zadržuje tako, kot so pričakovali. Zato so se odločili za gradnjo pravega zidu z vso potrebno tehnično opremo.

Zakon mora zdaj podpisati še predsednik države Andrzej Duda, ki pa je že napovedal, da bo to storil v prihodnjih dneh.

Na Poljskem so letos, do konca septembra, preprečili 9287 poskusov migrantskih prehodov iz Belorusije, od tega okoli 8000 v zadnjih dveh mesecih.

Poleg Poljske se s povečanim porastom migrantov iz držav Afganistana in Irana s smeri Belorusije soočajo tudi v Litvi in Latviji.

Spomnimo. Zloglasni beloruski voditelj oz. diktator Aleksander Lukašenko je tudi velik prijatelj z Milanom Kučanom, nekdanjim predsednik slovenske države.

Zgodovina njunega prijateljstva sega najmanj v leto 1995. Nadalje omenimo dogodek, ko se je Kučan marca 2004 na Brdu z Lukašenkom sestal zasebno. Diktator je na zahodu vedno veljal za nedemokratičnega in totalitarnega predsednika, zato je številne zelo presenetilo, da je Slovenija Lukašenku takrat izdala vizum (čas vlade LDS in Toneta Ropa).

Lukašenko je takrat v Slovenijo prišel na povabilo in stroške direktorja podjetja Riko Janeza Škrabca, na zasebni obisk, zato srečanja s slovenskimi političnimi predstavniki niso bila predvidena, se je pa sešel z bivšim predsednikom Kučanom in šel na smučanje na Krvavec.

Kučan svojih vprašljivih zunanjepolitičnih prijateljstev, ki so se na veliko sklepala v mesecu ustanavljanja njegovega Foruma 21 (marca 2004 – vir) ni želel nikoli komentirati. V javnosti so se namreč začeli pojavljali nekateri namigi, da je med pokrovitelji njegovega F21, poleg Merkurja, Mercatorja in Rika, tudi Lukašenko osebno.

Kakšne so povezave Soros – Kučan – Lukašenko – migranti?

George Soros, ki v Evropi skuša uveljaviti raznovrstne ideje o odprti in humani družbi, je leta 2002 prejel častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. Odlikovanje mu je podelil Milan Kučan. Podelitev odlikovanja Sorosu je predlagal levičarski Mirovni inštitut, podprli so ga: Slovenska filantropija, multimedijski center Kibla, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Studia humanitatis, IEDC – Poslovna šola Bled, KUD France Prešeren in komisija predsednika republike za odlikovanja.

Beloruski volivci so sicer prepričani, da so bile zadnje volitve v tej državi zmanipulirane, rezultati pa ponarejeni.

M. D.