Policije svetuje previdnost, ko popoldne ali zvečer zapuščate hišo

Fotografija je simbolična.

V jesenskem in zimskem času policija beleži več vlomov, praviloma v poznih popoldanskih in večernih urah, ko stanovalcev pogosto ni doma. Policija zato opozarja na večjo previdnost v tem času.

 

Kot navajajo na policiji, storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo in izkoristijo tudi njihovo krajšo odsotnost ter vlomijo v hišo. Iz hiš kradejo predvsem denar in nakit.

“Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepate vsa vrata in zapirate okna, ključev pa ne puščajte na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno,” pravijo na policiji.

Svetujejo, da v primerih, ko od doma odidete le za krajši čas, v hiši pustite prižgano luč ali televizijski sprejemnik in na ta način zagotovite, da hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar.

Občane tudi pozivajo, naj jih obveščajo o primerih, ko opazijo sumljiva vozila in osebe.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, pa ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar tudi ne prijemajte ali premikajte.

A. V.