Policija uporabila vodni top in solzivec, glavni podžigalec nasilja Zlatan Čordić

Zlatan Čordič v trenutku, ko ga je v torek pridržala policija.

V Ljubljani je policija uporabila vodni top in solzivec: glavni podžigalec nasilja je bil samooklicani raper Zlatko, ki ga je policija že pridržala! Napaden avtomobil s tujo delegacijo!

Kljub omejitvam gibanja so se protestniki, ki jih vodi razvpiti Zoran Stevanović, danes popoldne zbrali na Trgu republike v Ljubljani. Med sodelujočimi so bili opazni tudi Esmeralda Vidmar napol libanonskega rodu, katere vezi segajo tudi v Novo mesto in člani skupine Maske dol.

Vidmarjeva je po mikrofonu govorila, da policija zadržuje 30 avtobusov z osebami, ki se iz cele Slovenije želijo udeležiti protesta. Policija je to označila za laž, policiji so pritrdile tudi novinarske ekipe, med drugim tudi 24ur, ki so bile na terenu.

Protestniki so želeli kreniti po ulicah, a jim policija ni dovolila. Z vodnim topom in solzivcem so jih pregnali nazaj na Trg republike, od koder so spet skušali oditi – tokrat proti predsedniški palači. Nekateri so s sabo imeli otroke, nosili so jih tudi na ramenih.

Okoli 17. ure so odšli proti Prešernovem trgu. Policijski kordon je blokiral dostop na Slovensko cesto proti Bavarskemu dvoru. Želeli so spet proti ljubljanski obvoznici, tokrat po Tržaški cesti. Do napetosti je prišlo v Wolfovi ulici.

Zato je policija vse pozvala, naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane  in upoštevajo navodila in ukaze policistov. Opazno je bilo, da posamezniki želijo izzvati nasilje.

Za opozorila se niso zmenili, zato je policija ukrepala.

Napadli so celo avtomobil s tujo delegacijo z vrha Evropske unije na Brdu. Voznik je moral zapeljati vzvratno. Potem je policija Ćordića pridržala, v policijski avtomobil pa so udeleženci protesta začeli metati jajca. Uporabljen je bil vodni top in solzivec.

Kot poročajo, je bil Ćordić glavni pobudnik nasilja. On je bil tisti, ki je dal pobudo, da kršijo omejitve in začnejo s pohodom po ljubljanski ulicah. Ob tem so huligani vzklikali: “Lopovi.” Čordić, Anica Bidar in nekateri ostali so bili opaženi tudi v nedeljo okoli 14. ure na Trojanah, kjer so sestankovali in se dogovarjali.

Spomnimo. Vlada je včeraj v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan, kar je največji diplomatski dogodek doslej, sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju jutri in v sredo.

Zadnji protest, ki ga je organiziral nekdanji odpuščeni policist in kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, se je sprevrgel v nasilje, protestniki so celo zablokirali severno obvoznico. Stvari bomo spremljali še naprej.

Na Trgu republike spodbujevalka oz. uradna govorka Esmeralda Vidmar (v rdečem dolgem krilu).
Prihajajoča Matevž Fijavž in Anica Bidar (SD, Maske dol).

M. D.