Policija: Minister Hojs v ničemer ni kršil veljavnih odlokov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Novinarji 24ur.com in Kanal A so poročali, da je notranji minister Aleš Hojs v ponedeljek popoldne želel prečkati enega od hrvaških mejnih prehodov, hrvaška policija pa mu naj bi preprečila vstop v njihovo državo in ga zavrnila

Kot običajno, ko gre za ministre ali sodelavce zdajšnje vlade, so naredili afero.

Hojs jim je sicer pojasnil, da je bil obisk sosednje države zasebne narave, z mamo sta želela tja, da bi poravnala račune, povezano z nepremičnino, ki jo ima na Hrvaškem njegova mati.

Pojasnil jim je tudi, da ni hotel izkoriščati svojega ministrskega položaja, zato svojega obiska tudi ni uradno najavil ali uporabil diplomatskega potnega lista. Ker za vstop v državo z mamo nista izpolnjevala pogojev, sta se na meji obrnila in vrnila v Slovenjo. “Ni afere,” je dodal. Na Twitterju je še zapisal, da s seboj ni imel negativnega testa na novi koronavirus, zato mu je hrvaška policija dala na izbiro: ali vstop in karanteno s testiranjem na Hrvaškem ali pa vrnitev v Slovenijo. Odločil se je za drugo.

Pojasnilo Policije: Minister ni kršil veljavnih odlokov

Danes so se oglasili tudi s Policijo, kjer so zapisali, da minister v ničemer ni kršil veljavnih odlokov, za prehod občinskih in državne meje je posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente. Glede njegovega vstopa v Republiko Hrvaško pa so pojasnili, da ga “hrvaški varnosti organi skladno s svojimi predpisi niso zavrnili, ampak so ga informirali, da zaradi dejstva, ker ne poseduje PCR testa, v državo lahko vstopi tako, da mu bo izdana karantena oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test. Minister se je odločil, da v Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi.”

S Policije so še pojasnili, da je minister Hojs zasebno pot opravil v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem vikendu odrekel. Policija tudi ni izvedla nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostnim organom.

Vir: Twitter

Sporočilo Policije:

M. D.