Poletni večeri v Novem mestu

Grad Grm v Novem mestu (foto: kraji.eu)

Na gradu Grm v Novem mestu se bodo drevi ob 21. uri  nastopom novomeškega mešanega pevskega zbora Pomlad začeli Novomeški poletni večeri. Trajali bodo do 23. avgusta, v tem času pa gostili številne glasbenike in ostale posameznike, med drugim julija tudi Milana Kučana.

Zaradi prenove novomeškega Glavnega trga bodo prireditve letos izjemoma potekale v atriju gradu Grm. Prireditelji ob tem navajajo, da bodo gostili “mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki”.

Pripravili bodo pogovorne večere in glasbene nastope. Novost novomeških poletnih večerov bo “festivalski hišni bend”, ki ga bo vodila mlada novomeška jazzovska pevka Ana Čop.

Julija bodo pripravili predstavo za otroke Pesnik išče pero v zasnovi Cvetke Bevc, ki bo nastopila ob Andražu Poliču. Sledila bosta še pogovor Ksenije Horvat s Svetlano Slapšak z naslovom Dve izjemni ženski o ženskah in pogovorni večer o Kataloniji z Milanom Kučanom, Bojanom Brezigarjem in moderatorjem Lukom Lisjakom Gabrijelčičem.

Avgusta bodo nadaljevali z večerom z Mileno Zupančič in s Tadejem Golobom, večerom z Jelko Ciglenečki in Vinkom Möderndorferjem, nastopom Rudija Bučarja ter Istrabenda, Jedrt Jež Furlan se bo pogovarjala z Mirtom Komelom in Goranom Savićem. Pripravili bodo še dobrodelno dražbo knjig in zabavo ob rojstnem dnevu založbe.

Prireditve bodo ob četrtkih, enkrat mesečno pa tudi v soboto. Obisk na dogodke je brezplačen.

Organizator Novomeških poletnih večerov je Založba Goga, zavod za založniško in umetniško dejavnost. Kot družbenik je v bazah Ajpes vpisano Društvo novomeških študentov, družbeniki tega društva pa so: Perfekta Plus, d. o. o., Lokalpatriot, Založba Goga in Zavod Situla (vsi iz Novega mesta).

V Založbi Goga je bil zdajšnji župan Gregor Macedoni prokurist, izstopil je 14. oktobra 2014, po izvolitvi. Še pred tem je bil direktor, hkrati pa je bil tudi ustanovitelj Zavoda Situla.

C. R.