Poleg Gradaca na voljo še Speča lepotica in dvorec pod Gorjanci

Grad Mirna (vir: Wikipedija)

Javna agencija SPIRIT je na letošnjem največjem evropskem nepremičninskem sejmu v Münchnu, ki je bil v začetku oktobra, tujim investitorjem ponujala tudi dva gradova in dvorec iz Dolenjske in Bele krajini.

Ponujali so grad Mirna, ki je v zasebni lasti, dvorec Prežek pod Gorjanci in grad Gradac v Beli krajini.

Grad Mirna (vir: SPIRIT)

Grad Mirna je v lasti Sergeja in Marije Kerševan, prek nepremičninskih oglasov ga prodajajo že dlje časa. Prvotno ceno so postavili pri 1,65 milijona evrov, nato so spustili na 800 tisoč evrov, po kateri se trenutno prodaja. V prodajo je vključena tudi Razvojna agencija Novo mesto, v prospektu so navedeni nakup gradu in prenova, vse skupaj je ocenjeno na 2 milijona evrov. Grad obsega 2413 kvadratnih metrov, obdaja ga 5260 kvadratnih metrov kmetijske in gozdne površine. Grad so poimenovali Trnuljčica oziroma “Speča lepotica”, ki naj bi bil idealna lokacija za srečanja, konference, praznovanja, medkulturne namene, glasbene festivale zdravilne umetniške predstave in nasploh različne prireditve. Iz prospekta še izvemo, da bi moral invetitor dokončati obnovo in grad ustrezno opremiti. V bližini gradu je predviden naravni bazen, ki se zdaj uporablja  kot grajski ribnik, ob ribniku je zgrajeno postajališče za avtodome.

Dvorec Prežek pod Gorjanci (vir: SPIRIT)

Občina Šentjernej pa ponuja dvorec Prežek, za katerega išče investitorja in izvajalca z možnostjo brezplačnega upravljanja dvorca. Idejni koncept še ni pripravljen, na občini so vrednost potrebnih naložb v dvorec ocenili na 6 milijonov evrov. V Občinskem prostorskem načrtu je lokacija predvidena za razvoj turizma, še posebno vinskega. Obnova pa bo potekala v sodelovanju z Inštitutom za varstvo kulturne dediščine.

Prežek so predstavili kot eno redkih srednjeveških utrdb ob vznožju Gorjancev. Njegov edinstven položaj pa ponuja višjo raven zasebnosti. Primerno je tudi za kongresni turizem. Nahaja se 10 kilometrov od avtoceste Ljubljana – Zagreb.

Grad Gradac (vir: SPIRIT)

Že včeraj pa smo poročali, da je ministrstvo za kulturo na sejem poslalo tudi (propadajoči) grad Gradac v Beli krajini. Projekt je ocenjen na 12 milijonov evrov, morebitni investitor ga bo moral oživiti v turistično atrakcijo s centrom za dobro počutje.

Kakšni so odzivi na ponudbo javne agencije še preverjamo.

Vir: spiritslovenia

C. R.