Pokojnine in invalidska nadomestila: Trenutek resnice!

(vir: pixabay.com)

Upokojeni in prejemniki invalidskih nadomestil so danes na svoje bančne račune prejeli zneske, ki so daleč od obljubljenega 8,2-odstotnega t. i. rednega povišanja. Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) si je namreč privoščila nenavadno matematično akrobacijo.

Poleg tega je ZPIZ vsem prejemnikom odtegnil tudi 35 evrov obveznega zdravstvenega prispevka.

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezno. Pa tako so vpili, kako so to zavarovanje ukinili. Velika laž, ki se je danes razblinila v zneskih na bančnih računih upokojencev in prejemnikov invalidskih nadomestil.

Po nekaterih informacijah na družbenih omrežjih naj bi 35 evrov odtegnili tudi vojnim veteranom (za domovino leta 1991), za katere je doslej to, kot domala edino ugodnost, plačevala država. Slednje sicer še preverjamo, po zakonu, ki so ga sprejeli Golobovi, naj bi tako ostalo tudi v prihodnje.

Nadaljnja prevara upokojencev in imetnikov invalidskih nadomestil pa je tudi v tem, da je 8,2-odstotno redno povišanje pokojnin in nadomestil izračunano na mesec oktober 2023. Upokojenci in invalidi so novembra in decembra 2023 resda sprejeli 1,8-odstotni dodatek k pokojnine, vendar se to zdaj ni vštelo v osnovo. V osnovo ni šel niti dodatek v višini 40 odstotkov lanskega dodatka, izplačan v decembru.

Takšnih matematičnih akrobacij, kot si jih je z upokojenci privoščila zdajšnja vlada, v Sloveniji še nismo imeli.

Spomnimo. Obstajata samo redna in izredna uskladitev pokojnin in nadomestil. Redna je določena v zakonu in se izplača v februarju s poračunom za januar. Izredna uskladitev pa je bila doslej vedno izplačana sredi leta. Tudi lani bi morala biti, po predlogu in izračunih ZPIZ okoli 4,4-odstotna (prav toliko tudi v letu 2022), pa je vlada Roberta Goloba to enostavno prezrla. Namesto tega so ob koncu lanskega leta denar raje namenili za nakup malo vrednih 13 tisoč računalnikov, ob koncu leta za nakup nič vredne stavbe na Litijski cesti 51 in podobno. Menda zato, da so porabili denar.

Denarja v državnem proračunu je torej dovolj, le z upokojenci in invalidi se v vladi Roberta Goloba igrajo, jih zasmehujejo in zaničujejo. Če ne bi bilo tako, bi bilo slednjim danes bistveno lažje. Spomnimo. V času prejšnje, Janševe, vlade je bila uskladitev pokojnin vedno izpeljana dvakrat.

To je obvestilo, iz katerega je razvidno, da je uživalec pokojnine ali invalidskega nadomestila danes prejel 37,91 evra dodatka, hkrati so mu odtegnili 35 evrov obveznega zdravstvenega zavarovanja. Od silne “uskladitve” mu je ostalo 2,91 evrov. Na družbenih omrežjih vre.

Vir: X

A. L.