Pogrešano 10-letno turško deklico našli mrtvo

(vir: PU Koper)

Policisti so v četrtek zvečer iz reke Dragonje rešili 47-letno državljanko Turčije. Skupaj z otrokom je poskušala prečkati reko in tako vstopiti v Slovenijo, pri tem pa je 10-letna deklica, ki jo je imela mati na ramenih, padla v vodo in tok jo je odnesel po strugi navzdol.

Reševalno akcijo so začeli takoj, našli pa so jo danes ob 12.35 uri, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Pogrešana 10-letna deklica, državljanka Turčije, je bila najdena mrtva, približno 2 metra pod vodo.

V iskalni akciji je sodelovalo približno 50 oseb; policistov, potapljačev Slovenske vojske, gasilcev, potapljačev podvodne reševalne službe in vodniki reševalnih psov. Po poročanju kočevskega portala Utrip Vaše občine so pri iskanji sodelovali tudi kočevski potapljači.

Na kraju se trenutno opravlja ogled, ki ga vodi hrvaška policija.

S Policijske uprave Koper so pred tem še sporočili, da so bili v četrtek, nekaj po 20. uri obveščeni, da je občan na Dramcu opazil skupino oseb, ki so poskušale preplavati Dragonjo in tako nezakonito prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo.

Na kraj so takoj napotili štiri policiste s policijske postaje Piran, zatem pa še dva vodnika službenih psov. Opazili so žensko, ki se je na sredini reke držala za drevo. Ker je na hrvaški strani na tem delu zelo težek pristop, poleg tega je reka visoka in deroča, je hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode.

Hrvaški policist je sicer že zabredel v reko in poskušal ženski pomagati, a sta bila zaradi deroče vode tako ženska kot policist že na koncu z močmi in se nista mogla več vrniti na breg. V reko je zato skočil še policist policijske postaje Piran, ki sta mu vodnika službenega psa zvezala sledilno vrvico okoli pasu in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi.

Uspelo mu je priti do ženske in hrvaškega policista, s pomočjo lestve, ki so jo medtem prinesli s hrvaške strani, pa so nato uspeli oba spraviti iz vode. Pomagal je tudi občan, ki je bil še vedno na kraju dogodka.

Žensko so gasilci odnesli do reševalnega vozila. Izkazalo se je, da je 47-letna državljanka Turčije mati dveh otrok, starih 18 in pet let, ki sta bila že na slovenski strani, njen tretji otrok, star 13 let, pa je bil še na hrvaški strani. Ker je bilo dogajanje in reševanje na mejni črti, so bili vsi vrnjeni na Hrvaško.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve dr. Božo Predalič je včeraj izrazil upanje, da bodo pogrešano deklico našli živo. Obenem je pohvalil slovenske policiste, “ki so požrtvovalno tvegali tudi svoja življenja, da bi pomagali gospe in otrokom”.

Predalič je sicer ocenil, da gre v tem primeru tudi za neodgovornost matere, ki se je v danih okoliščinah spuščala v vodo z majhnimi otroki. “Imamo zakonite mejne prehode in če bi ljudje hodili preko njih, zagotovo ne bi prihajalo do tragedij,” je dodal.

M. D.