Podlesje: Zarota molka iz prejšnje države še kar traja

Sveta maša v Podlesju na Kočevskem (vir: Ženski odbor SDS, FB)

V Podlesju na Kočevskem (Ferdrengu), kjer je bilo po drugi svetovni vojni komunistično delovno taborišče, najprej za ženske, kasneje tudi za moške, je danes potekala tradicionalna slovesnost v organizaciji Ženskega odbora SDS in Krščanskega foruma SDS.

Ob 11. uri je bila sveta maša za vse, ki so trpeli ali umrli v taborišču.

Sveto mašo je ob somaševanju kočevskega župnika Damjana Štiha in drugih duhovnikov daroval prelat Božidar Metelko. Po maši pa so zbrani prisluhnili poeziji Franceta Balantiča in Franceta Pibernika.

Osrednja govornica je bila dr. Helena Jaklich, nekdanja ministrica za Slovence po svetu in v zamejstvu, ki je opozorila, da zarota molka iz prejšnje države še kar traja.

Na slovesnosti so bili tudi člani in simpatizerji stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi). Po kosilu, ki so ga pripravili prijazni domačini, so se zbrani odpeljali še v Kočevski rog, do brezna pod Macesnovo gorico, kjer poteka izkopavanje žrtev partizanskega nasilja. Dr. Jože Dežman, predsednik Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, je povedal, da so izkopali že preko 3000 okostij, a delo še ni končano. Izkopavali bodo še kakšen mesec.

Komisija je že naslovila na vlado predlog, da se žrtve pokoplje na pokopališču Žale v Ljubljani, pripravili pa bodo tudi poročilo.

Ženski forum SDS je ob tem še sporočil, da je o zamolčani in lažni zgodovini treba govoriti. Prizadevati si moramo za resnico.

Objavljamo nekaj foto utrinkov današnjega dne:

Vir: Ženski odbor SDS, FB

K. R.