Podatki o novih okužbah: Številke niso vzpodbudne

(vir: UKC Ljubljana)

Včeraj so opravili 6813 testiranj na novi koronavirus in potrdili 2013 okužb, delež pozitivnih je bil 29,5 odstotka. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da številke niso vzpodbudne in da zadnjih nekaj dni število okuženih vztraja pri relativno visokih številkah.

V bolnišnicah je 1280 obolelih s covidom-19 (5 več kot dan prej), od tega 209 na intenzivni negi (en več), 157 na respiratorju (5 več kot dan prej). Umrlo je 43 ljudi, od tega v bolnišnicah 35 in 8 v domovih za starejše.

V bolnišnice so sprejeli 156 bolnih, iz bolnišnic so odpustili 116 oseb.

  1. novembra je bilo v intenzivnih oddelkih za covid 128 bolnikov, danes 209.

Med stanovalci domov za starejše občane se je število okužb samo včeraj povečalo za 312, kar je bilo največ doslej. Trenutno je aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih (včeraj 59 novih).

V Splošni bolnišnici Novo mesto so 104 bolni s covidom-19, od tega 17 v intenzivni enoti, 8 na respiratorju. Štiri so sprejeli na novo, 5 so jih odpustili, umrli sta 2 osebi.

Jelko Kacin je na današnji dopoldanski novinarski konferenci prenesel tudi naslednja priporočila in svarila epidemiologov ter zdravnikov:

– Ne zahajate na mesta, kjer se zadržuje večje število ljudi, četudi je to na prostem. Ko srečate znance, sosede, v mestu ali na izletniški točki, nosite masko in spoštujte minimalno fizično razdaljo. Če se bomo vsi držali ukrepov, bomo lahko krivuljo širjenja obrnili navzdol.

– Včeraj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sprejel odločitev, da ponovno začnejo opravljati bolj poglobljene analize glede ugotavljanja izvora okužb. Vsako žarišče je pomembno, če želimo zamejiti širjenje, tudi tista v gospodarstvu.

– Naše zdravstvo še vedno deluje na zgornjem robu svojih zmogljivosti. S strahom pričakujejo razvoj dogodkov v naslednjih 10 oz. 14 dneh. Vsak izmed nas lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva svoj košček pri premagovanju epidemije.

– Bodimo solidarni do vseh, ki vsak dan skrbijo in garajo za naše zdravje, za našo dobrobit pa tudi za vse tiste, ki v trenutnih razmerah ne morejo oz. ne smejo opravljati svojega dela. Virus obstaja, hitro se širi in čas je, da se vsi pričnemo obnašati kot da smo okuženi.

Ne podcenjujmo trenutnih razmer. Čas je, da se vsi začnemo obnašati, kot da smo okuženi.

Vir: Vlada RS (Twitter) in covid-19.sledilnik

M. D.