Pod drobnogledom: “Če kupite Sandija Češka, dobite zraven še ekološki proletarski socializem in klofuto”

Sandi Češko (vir: družbena omrežja)

“Če kupite Sandija Češka, dobite zraven še Milana Kučana. A to še ni vse. Zraven vam dodamo kozmodisk za pokončnost naivnosti. A tudi to še ni vse! Poleg tega dobite še originalen vpogled v uspeh socialističnega kapitalizma na brezpotju davčnih oaz.

In tudi to še ni vse – s Češkom v paketu kupite še koalicijo KUL in preteklost v prihodnosti. K temu še popolnoma zastonj dodamo priredbo “Marxov kapital za naivne” in člansko izkaznico zveze borcev.

In končno: dobite še ekološki proletarski socializem in klofuto, ker ste čisto znoreli, da ste kupili Sandija Češka.”

Tako je novinar in urednik Vinko Vasle pred časom komentiral napovedi o vstopu Sandija Češka v politiko.

Kdo je Češko?

Večina se verjetno še spomni ponavljajočih se reklamnih oglasov prek nacionalne televizije in drugod za dormeo, kosmodisk in podobne stvari.

Naročnik je bil Studio Moderna iz Zagorja ob Savi, katerega lastnik je bil Sandi Češko, nacionalna televizija pa mu je pri tem omogočala izredno ugodne cene. Pri začetkih mu je pomagal njegov poslovni partner iz Srbije Branimir Brkljač. Ta mu je v Slovenijo pripeljal vse najbolj uspešne produkte, s katerimi je kasneje zaslovel Češko. Slednji je bogatel, po podatkih revije Manager je vsa leta med prvimi na lestvici najbogatejših Slovencev, njegovo premoženje ocenjujejo na več sto milijonov evrov. Ob tem sicer ni jasno, ali je bilo v to zajeto celotno Češkovo premoženje in tudi dolgovi.

Češko je namreč več podjetij iz krovne družbe Studio Moderna registriral v davčno ugodnejšem okolju, na Nizozemskem, leta 2012 pa jih je prenesel v davčno oazo, na Ciper. Tako se je izognil plačevanju davkov v slovenski državni proračun.

Takšna je bila znana hobotnica Češkovih podjetij v davčni oazi na Cipru, ki so jo odkrili slovenski novinarji.

Ob novinarskem raziskovanju pred leti je bilo tudi ugotovljeno, da je bilo vsaj eno podjetje na Cipru ustanovljeno že leta 2011, sedež je imelo v središču Nikozije, v stavbi, imenovani Kramvis Building, v prvem nadstropju, stanovanje 101.

V zadnjem času nekateri sicer opozarjajo, da se mu lahko zgodi podobno kot Mirku Tušu, ki je prav tako dolgo veljal za enega najbogatejših Slovencev, nato pa se je izkazalo, da ima za 500 milijonov evrov bančnih posojil. Podobno naj bi bilo zdaj tudi s Češkom, opozarjajo, zato hiti v politiko.

Milan Kučan in Sandi Češko (vir: Twitter, arhiv)

V Sloveniji je znan tudi kot ustanovni član in podpornik Foruma 21, ki ga je vodil Milan Kučan. Velja tudi za Kučanovega dobrega prijatelja. Slovenska levica pa ga je po poročanju Financ pred leti uvrstila tudi na seznam novih vodij levice. No, do tega takrat ni prišlo, so ga pa očitno zdaj spet potegnili iz naftalina. “Novih” obrazov jim namreč kronično primanjkuje, z zdajšnjimi pa tudi niso zadovoljni.

220 evrov dovolj za življenje posameznika

Češko je v zadnjem času “zaslovel” tudi z izjavo, da bi bilo 250 dolarjev oz. 220 evrov lahko dovolj za življenje posameznika.

O tem je pisal Jutarnji list, poročale so tudi Slovenskenovice. Lastniški del v holdingu Studia Moderna je leta 2019 prodal, še vedno naj bi bil lastnik blagovne znamke Dormeo in aktiven v hrvaški skupini M+, ki je specializirano podjetje za upravljanje klicnih centrov. Dejal je, da se bo ukvarjal le še z ležišči in letalskimi sedeži.

Izvedelo se je tudi, da je na Kitajskem solastnik podjetja, druga polovica podjetja naj bi bila v lasti kitajskih oseb. To je bila tudi za slovenske novinarje novost.

Sloveniji bi prodajal zaščitne maske

Za Češka je v začetku epidemije z novim koronavirusom v Sloveniji na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo posredoval takratni predsednik SD Dejan Židan. Poklical je takratnega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija. Vprašal ga naj bi, če ga Češko lahko pokliče, tema bi bila nabava zaščitnih mask s Kitajske.

Cantarutti je telefonski klic nato razkril v državnem zboru, kjer je bil kot poslanec navzoč tudi Židan, ki temu ni oporekal. Iz tega ni bilo nič, Češko pa je začel napadati ukrepe zdajšnje vlade v času koronavirusa.

Češkove politične ambicije, “Fajonova bi ga najraje utopila v žlici vode”

Češkove politične ambicije je sicer že pred tedni razkril novinar Bojan Požar. Bolje poučeni poznavalci slovenske politične scene navajajo gre v primeru Sandija Češka za podoben poslovni model kot pri nekdanjem najbogatejšem Slovencu Mirko Tušu. Dolgo je veljal za najbogatejšega Slovenca, dokler ni prišlo v javnost, da ima do bank več kot 500 milijonov kreditnih obveznosti.

Podobno navajajo za Češka, da je v zadnjih letih sam zašel v določene finančne težave in kot izhod iz težav vidi vstop v slovensko politiko, ne glede na to, da je osebno finančno preskrbljen.

Po informacijah, s katerimi je že pred tedni razpolagal Požar, so možnosti precejšnje, da bo Češko novi obraz tranzicijskega političnega omrežja. Na vprašanje, ali bo novi obraz koalicije KUL, je Požar v začetku meseca povedal: “Ja, očitno je to ideja. Kar se tiče Fajonove, ta bi ga verjetno najraje utopila v žlici vode.”

Požar je na vprašanje, ali se Češko v politiko podaja zaradi finančnih težav, odgovoril, da ima Češko osebno dovolj denarja, a so njegovi največji poslovni uspehi že za njim. “Mislim, da ga intenzivno snubijo, a mu je hkrati to tudi zelo všeč,” je dejal.

M. D.