Plače funkcionarjev nižje za 30 %, dodatki za zaposlene, izplačilo kriznega dodatka

Predsedniki strank: (od leve) Zdravko Počivalšek (SMC), Janez Janša (SDS), Aleksandra Pivec (DeSUS), Matej Tonin (NSi).

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je oblikovana Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa. Prioriteta bo hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

Smernice so:

  • nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije v razponu med 10 do 200 % dodatka na osnovno plačo;
  • priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih;
  • znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 %;
  • izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek. Zakonski predlog bo za sprejem v državni zbor pripravljen do petka. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.

Predsedniki koalicijskih strank, poleg Janeza Janše, predsednika SDS, še Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS), so včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za pripravo finančnega paketa.

Podrobnejše so smernice opredeljene v nadaljevanju:

1. Nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura … po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200 % dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd., način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje

3. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 % za čas trajanja epidemije.To velja za vse imenovane na funkcijo: predsednika države, predsednika vlade, ministre, državne sekretarje, poslance, sodnike …

4. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

Opredelili bodo tudi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. Tečejo tudi priprave ukrepov za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Vir: Janez Janša, Twitter

C. R.