Plače aprila glede na marec občutno porasle

(vir: pixabay.com)

Statistični urad RS je danes objavil podatke o plačah za april. Iz podatkov je razvidno, da se je povprečna bruto plača za april glede na marec nominalno zvišala za 10,2 odstotka, realno pa za 11,2 odstotka. Zvišanje plač pa je posledica sprejetih ukrepov Vlade RS za omilitev posledic širjenja koronavirusa oziroma zaradi ukrepov covida-19.

Aprila so zaposleni v Sloveniji v povprečju prejeli 1937,21 evra bruto plače oziroma 1266,13 evra neto. Aprila so namreč že izplačevali krizne dodatke v skladu s prvim protikoronskim zakonom in veljavnimi kolektivnimi pogodbami.

V javnem sektorju se je povprečna bruto plača za april v primerjavi s plačo za marec zvišala za 10,9 odstotka. V zasebnem sektorju je bilo zvišanje 8,6-odstotno. V vse to prejemki čakajočih na delo niso vključeni.

Povprečna bruto plača za april je bila najvišja v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (2714,32 evra), plače so bile glede na marec višje za 27,9 odstotka.

Za več kot 20 odstotkov se je povprečna bruto plača za april zvišala še v dejavnosti gostinstvo (za 24,2 odstotka) in v drugih dejavnostih (za 20,5 odstotka).

Če bi se povprečna bruto plača za april izračunala glede na število zaposlenih oseb na podlagi plačanih ur (in ne glede na število zaposlenih oseb), bi se glede na marčne podatke v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo zvišala za 30,5 odstotka, v dejavnosti gostinstvo za osem odstotkov, v drugih dejavnostih pa za 11,1 odstotka, je še dodal statistični urad.

Dodajmo, da je Vlada RS plače funkcionarjev, to je predsedniku države, vlade, državnega sveta, poslancem in ostalim imenovanim na svoje funkcije, znižala za 30 odstotkov.

C. R.