Pirc Musarjeva razburja z izjavo, da bomo morali imeti manj dobrin

Predsednica države Nataša Pirc Musar razburja s svojo izjavo, v kateri je ocenila, da bomo kot družba v prihodnosti morali začeti živeti drugače in se zadovoljiti z manj. Mnogi uporabniki družbenih omrežij so jo ocenili kot cinično predvsem v smislu, da sama ni ravno zgled skromnosti in nepotrošništva.

 

Pirc Musarjeva je namreč za RTV Slovenija izjavila: “V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj, a bolje. Ne zagovarjam tega, da bi morali iti na slabšo kakovost življenja, ampak manj določenih dobrin.”

No, Pirc Musarjeva se ob tem sama določenim dobrinam ni pripravljena odreči. Znano je namreč, da ima v najemu Mercedes E 220 karavan, letnik 2018 in da je lastnica motorja Kawasaki Vulcan S, letnik 2022. Skupaj z možem sta lastnika hiše v Radomljah, ki je po Gursu ocenjena na 110.000 evrov in lastnika Ruske Dače. Je polovična lastnica odvetniške družbe in polovična lastnica podjetja Info hiša. Ima za četrt milijona finančnih naložb in 145 Krkinih delnic in nekaj deset tisoč evrov prihrankov. Njen mož Aleš Musar ima za 800.000 evrov finančnih naložb in vsaj uradno dve podjetji s knjigovodsko vrednostjo 2,5 milijona evrov. V Financah pa so premoženje zakoncev Pirc Musar ocenili na 5 do 10 milijonov evrov

Ob vsem tem premoženju pa se predsedničin mož ni odpovedal privilegiju, da lahko za stroške kot soprog predsednice dobi do 15 odstotkov plače predsednika republike. Ker je predsednica uvrščena v najvišji plačni razred, bi Musar lahko dobil do 850 evrov mesečno, so objavili mediji. Musarjeva predhodnica Tanja Pečar, partnerka bivšega predsednika Boruta Pahorja, tega nadomestila ni zahtevala.

A. V.