Pihalni orkester Krka iz Prage z novo zmago in mnogimi nagradami

Pihalni orkester Krka na tekmovanju v Pragi (vir: MO NM)

Pihalni orkester Krka pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka se je minuli vikend udeležil mednarodnega tekmovanja v Pragi, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo Češke republike ter organizacija WASBE (svetovna organizacija pihalnih orkestrov). Na tekmovanju so nastopili orkestri iz Češke, Nemčije, Španije, Poljske in Slovenije.

Dirigent Matevž Novak je bil razglašen za najboljšega dirigenta na tekmovanju, orkester je prejel nagrado za najboljši orkester celotnega tekmovanja.

Orkester je na tekmovanju nastopil v soboto, 25. junija 2022, ter ravno na državni praznik poskrbel za najboljšo možno promocijo naše države.

V najvišji tekmovalni kategoriji je Pihalni orkester Krka navdušil žirijo v sestavi Jaroslav Šíp (CZ), Václav Blahunek (CZ) in József Csikota (HUN) ter prejel zlato plaketo s posebnim priznanjem (98,5 točk / 100 točk) ter tako postal zmagovalec svoje kategorije. Prejel je še priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Dosežek je rezultat potrpežljivega in kakovostnega dela orkestra, ki pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka nadaljuje s tradicijo osvajanja prvih mest v Sloveniji in tujini. Za članice in člane orkestra je to velika nagrada ter potrditev, da se trud in vložena energija povrneta. Načrtov in energije izjemni ekipi ne manjka, vsekakor pa so taki uspehi še dodatna spodbuda za nadaljnje delo. Že ta teden namreč pričnejo s poletnimi glasbenimi delavnicami za najmlajše – Poletnimi glasbenimi uricami. In lahko rečejo, da bodo mladi res ustvarjali z najboljšimi.

Dosežek je zelo pomemben tudi za promocijo ljubiteljske kulture v Sloveniji ter za vse sponzorje orkestra (Krka Novo mesto – generalna pokroviteljica, Mestna občina Novo mesto in občina Straža).

Dirigent Matevž Novak

Vir in foto: MO NM

M. D.