Peticija proti plačilu vrtca za drugega otroka

Fotografija je simbolična. (Foto: arhiv)

Minister za izobraževanje Darjo Felda je v torek, 17. oktobra 2023, v Državnem zboru predlagal, da vrtec za drugega otroka (ob hkratni vključenosti dveh otrok v vrtec) za starše ne bi bil več brezplačen.

Starši, ki imajo hkrati dva otroka v vrtcu, imajo že preobremenjen družinski proračun in ob trenutni inflaciji se stroški vsakodnevno povečujejo.

Ravno tako so se zadnje mesece cene v vrtcih že zvišale, kar starše še dodatno obremenjuje. Zaradi tega starši zahtevajo, da se varčevanje ne izvaja na plečih mladih družin in se predlog takoj umakne iz mize.

Predstavniki staršev so zato pripravili spletno peticijo, s katero podpisniki soglašajo, da se ne strinjajo s predlogom vlade za plačilo vrtca za drugega otroka.

Peticija Proti predlogu vlade za plačilo vrtca za drugega otroka je dostopna na povezavi: Peticija

Trenutno je tako, da je brezplačni vrtec za drugega otroka, kadar je vpisan v vrtec sočasno s sorojencem, v veljavi od 1. septembra 2021, uvedla ga je prejšnja vlada Janeza Janše. Starši pa so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, koliko jih je iz te družine vpisanih v vrtec.

Podpisov pod peticijo je v času objave že okoli 5000.

M. D.