Peticija: Poziv slovenski vladi za odstop od Marakeške deklaracije

Včeraj smo objavili prispevek o Marakeški politični deklaraciji, ki jo nameravajo vladajoči uvesti v slovenski pravni red ne da bi za to vprašali kogarkoli. Niti razprave v državnem zboru ne predvidevajo o tem, kaj šele, da bi z vsebino seznanili državljane in državljanke. O tem, da bi slednje vprašali za mnenje, pa sploh ne razmišljajo.

Objava je pokazala veliko enotnost med prebivalci v Sloveniji. Ilegalne migrante večina zavrača, med komentarji ali sporočili ni bilo razlik, če pri tem odmislimo tiste, za katere obstaja velika domneva, da so pripadniki t. i. nevladnih organizacij, ki ilegalnim migrantom pomagajo pri nezakonitih prehodih meje. Morda tudi oseb iz plačilne liste Georgea Sorosa, kdo ve?

Danes pa objavljamo dostop do spletne peticije z naslovom Poziv slovenski vladi za odstop od Marakeške deklaracije.

Pobudnik peticije je športnik Rok Bratina. Trenutno študira v Lublinu na Poljskem, od koder “spremlja dogajanje okoli vse bolj verjetne nove migrancijske krize, ki nas bo v kratkem doletela”. Na dogajanja ima tako širši pogled, navsezadnje je Poljska že odstopila od potrditve Marakeške deklaracije. Uvodoma je zapisal: “V Slovenijo se vračam decembra in nikakor nočem niti pomisliti na to, da se bom vrnil v domovino, ki bo oropana suverenega odločanja glede migracijske politike na svojem teritoriju. Ne predstavljam si in nočem verjeti.”

Pojasnil je tudi razloge za odstop od Marakeške deklaracije. Zapisal je: 

“Poglejmo si širšo sliko. Madžarska tej deklaraciji že od samega začetka nasprotuje, Avstrija in Hrvaška pa prav tako razmišljata o odstopu. V Italiji vse niti okoli migracij vleče notranji minister Salvini in roko na srce, priznajmo si, Slovenija počasi tone v prepad.  Najbolj pa smo ogroženi  mi Slovenci in Slovenke, ki na tem edinstvenem teritoriju med Alpami, Jadranskim morjem, Panonsko in Padsko nižino živimo že od nekdaj. Po sedemindvajsetih letih, ko smo si končno ustvarili svojo lastno državo in izpolnili sanje naših prednikov smo namesto, da bi prejemali od države varnost in zaščito, dobili občutek, da smo našim oblastem odveč. Tako odveč, da Slovenijo dnevno zapuščajo najuspešnejši kadri, pa tudi tisti, zlasti mladi, ki bodo to (uspešni) šele postali. Razlog za skrb je še zlasti ta, da te kadre nadomeščamo z nekom, ki ne samo, da ni pripravljen delati, da se ni pripravljen integrirati, pač pa ima popolnoma drugačno predstavo o našem svetu. S podpisom Marakeške deklaracije bo naša usoda tako rekoč zapečatena, ker ne bo več v naših rokah.”

Peticijo je doslej podpisalo okoli 4000 podpisnikov. Dostopna je tukaj: peticija_za_odstop_od_podpisa_marakeke_deklaracije

K podpisu vabimo tudi v uredništvu.

J. M.