Peter Jančič: “Kladivo in miting smrti!

Nasilni neprijavljeni protesti v Ljubljani. Na posnetku Anis Ličina. (vir: arhiv)

“Rast števila okužb se je ustavila. Vlada je udarila s kladivom, blažji način omejevanja epidemije ni deloval. Število bolnih, ki jim odpovedujejo pljuča in nujno potrebujejo pomoč, da se ne zadušijo, v preobremenjenih bolnišnicah še raste. Podobno vlade udarjajo po številnih državah Evrope.

Hiter odziv je pameten. Posledice so, je pokazal prvi val, manj strašne.”

Tako je v današnjem uredniškem komentarju uvodoma zapisal Peter Jančič, odgovorni urednik portala Siol.net.

“V obratno smer, za čim več smrti in škode za skupnost, so se ta teden nasilno trudili protestniki proti vladnim ukrepom.”

Peter Jančič, odgovorni urednik portala Siol.net

Jančič je zapisal, da so na protestu v tem tednu “številni na policiste vpili v jezikih drugih držav z Balkana.

Metali so granitne kocke. In udarjali. Ne le policiste. Tudi vse tiste, ki v bolnišnicah rešujejo življenja. In tiste, ki tam umirajo. In tiste, ki se trudijo, da bi država in ljudje v njej plačali čim nižjo ceno.”

Nasilje je bilo tokrat veliko hujše kot na zadnjem protestu kolesarjev.

Na proteste je vabil Anis Ličina, o katerem so na Siolu v preteklosti že večkrat poročali v povezavi z drogami, tihotapljenjem migrantov in ropom. V pozivih JE zapisal: “Vas povabim 5. 11. ob pol petih. Ne na to zvončkanje ob petkih brezvezno, nego na protest pravi.”

Za tokratne proteste so policisti ocenili, da je bilo v ozadju nasilnih protestov ljubljansko kriminalno podzemlje s povezavami na Balkanu, nogometni huligani iz več krajev države in mladi lokalni ulični nasilneži.

Podobno so ugotavljali že za nasilne proteste v času druge vlade Janeza Janše (SDS), ko je imela policija podatke tudi o tem, da je nekaj sto nasilnežev plačeval kar vodja srbskega kriminalnega klana v Ljubljani. Že takrat je kazalo na povezave z opozicijo Janševi vladi, ki je s podpiranjem protestov poskušala destabilizirati vlado. Največja opozicijska stranka je bila takrat Pozitivna Slovenija, ki jo je vodil župan Ljubljane Zoran Janković. Po padcu druge Janševe vlade je bilo protestov konec.

Zato so neresnične trditve, da ni povezav med nasilnimi protesti ta teden in “kolesarskimi” protesti prejšnje mesece, na katere so osebno prihajali opozicijski voditelji, denimo predsednika LMŠ Marjan Šarec in SD Tanja Fajon, in ki so jih zadnjega pol leta močno medijsko podprli tem strankam naklonjeni uredniki in mediji.

Iz “loka” štirih opozicijskih strank, ki jih zadnje čase vodi Jože P. Damijan, so nasilje ta teden sicer obsodili, krivdo pa pripisali kar vladi, ta jih naj bi organizirala kar sama proti sebi.

Vendar pa so posnetki kamer pokazali vpitje priseljencev iz drugih republik v tujem jeziku, nasilneže, ki so se “zamaskirali” v trenirke, med te po propagandnih namigih opozicije vladne sile pa je, kot so pokazali posnetki, prestopil celo opozicijski junak Ivan Gale.

Del medijev pa je precej razjezil notranji minister Aleš Hojs, ki je šel v središču Ljubljane med nasilnimi protesti podpreti policiste.

Pokazal je, da se ne boji ulice in mitingov, kakršne je nekoč organiziral srbski socialistični voditelj Slobodan Milošević, da bi se znebil konkurentov. Hkrati je Hojs povedal, da so številni mediji dolgo spodbujali proteste, in ocenil, da so zaradi tega soodgovorni za nasilje in ranjene policiste.

To je del medijev tako zelo razjezilo, da so poročali “v slogu Tarč in profesionalnosti poročanja s petkovih protestov. Ljudsko novinarstvo.”

Pri tem je Jančič izpostavil predvsem nacionalno RTV Slovenija.

V nadaljevanju je opisal še poročanje o primeru, ko je policija pred mesecem s pomočjo gasilcev na posesti znane igralke Zvezdane Mlakar, ki nastopa na javni televiziji, posekala nasad marihuane in da je bilo tam precej pestro. Jančič tudi opisuje, kdo in kako so poročali o tem razkritju.

Jančič je predstavil tudi rezultate ankete portala Siol.net, kjer se je velikansko število anketiranih strinjalo z navedbami Aleša Hojsa o hujskaškem in neprofesionalnem poročanju nekaterih medijev.

Več o tem in vnovičen odličen tedenski komentar Petra Jančiča lahko v celoti preberete tukaj: siol.net/

C. R.