Parsifal: Koalicija KUL ni alternativa sedanji vladi

(vir: arhiv)

Koalicija KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) ni realna in kakovostna alternativa sedanji vladi, je ocenilo 63,3 odstotka vprašanih v raziskavi javnega mnenja, ki jo je opravila agencija Parsifal. Rezultati kažejo, da koaliciji KUL ne zaupajo niti volivci strank, ki jo sestavljajo.

Pokažejo pa tudi vzporednico z anketo, ki jo je pred tednom dni opravila agencija Mediana in ugotovila na strahoten padec predvsem stranke SD in njene predsednice, stranka pada že tretji mesec zapored.

Na vprašanje Parsifala, ali sedanja opozicija KUL, ki jo sestavljajo Socialni demokrati (Tanja Fajon), Lista Marjana Šarca, Stranka Alenke Bratušek in Levica (koordinator Luka Mesec), predstavlja realno in kakovostno alternativo sedanji vladi, so vprašani odgovorili:

  • Ne: 63,3 %
  • Da: 24,3 %
  • Ne vem: 12,4 %.
Vir: Agencija Parsifal

Rezultati sovpadajo z ugotovitvami iz ankete javnega mnenja, ki jo je pred tednom dni opravila agencija Mediana in je pokazala na strmo padanje stranke Socialnih demokratov (SD) in nov padec njene predsednice Tanje Fajon.

Že pred tednom dni so politični analitiki ugotavljali, potrjujejo navedbe poznavalcev in analitikov, da je SD s podpisom povolilnega sporazuma KUL naredila veliko napako, novinar Bojan Požar je to že takrat označil celo kot strahotno napako.

Prof. dr. Miro Haček s Fakultete za družbene vede, pa je anketo Mediane pospremil z besedami:

“SD ima predvsem kadrovsko težavo, saj je v vodstvo stranke v tem mandatu prišlo kar nekaj posameznikov, ki bodisi nimajo prav dobrega političnega občutka, bodisi so intimno bližje Levici kot SD-ju, pogosto pa tudi oboje.”

Mediana: SDS vodilna, podpora SD pada že tretji mesec

Stranka SDS je v primerjavi s strankama SD in LMŠ bistveno izboljšala rezultat. Na zadnjih volitvah leta 2018 je SDS prejela toliko glasov kot SD in LMŠ skupaj, zdaj je razlika bistveno večja, v korist SDS.

LMŠ, SD in Levica so sicer v javnomnenjskem merjenju Mediane dosegle skoraj povsem enak rezultat, okoli 8 odstotkov vsaka. Takšnega izenačenja še ni bilo. Posebna poraženka v vsem tem pa je bila stranka SD, podpora ji pada že tretji mesec. Še avgusta jo bi volilo 13 odstotkov ljudi, zdaj 8.

J. M.