P. Jančič: Posilstva in droge afere radiator

Dušan Josip Smodej (vir: Fotopub, FB)

Urednik portala Siol.net Peter Jančič v današnjem komentarju z naslovom Posilstva in droge afere radiator navaja, da sodbe sodnika v primeru Novomeščana Dušana Josipa Smodeja, zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub z novomeške Dilančeve 1, najbrž ne bo.

Razlog ni le to, ker posledice prijave spolne zlorabe, če si zlorabljene že drznejo prijaviti, praviloma udarijo po žrtvah samih. Imamo tudi vrh policije, ki je podoben necenzuriranim novinarjem v službi politikov.

“Le neodvisen sodnik lahko odloči o krivdi Dušana Josipa Smodeja po objavi pričevanj, da naj bi spolno zlorabljal omamljene mladoletnice, fantazij o vezanju mladenk na radiator v kleti in finančnih prevar. Sodnika ne morejo nadomestiti objave na družabnih omrežjih, vaške opravljivke ali necenzurirani novinarji, ki jih za črnjenje nasprotnikov najemajo politiki ali so z njimi celo v posteljah.”

Jančič dodaja, da je nova vlada Roberta Goloba vrh policije zamenjala hitreje in obsežneje kot prejšnja. Svoje so nastavili, tak vtis so ustvarili s politično čistko, da bi preganjali in diskreditirali opozicijske politike in varovali tiste na oblasti, če se znajdejo v težavah, kot so te z Dušanom Josipom Smodejem.

Kako pravosodne oblasti in mediji pometajo zlorabe oblasti pod preprogo in poskušajo zaščiti pomembne politike, smo lahko opazovali že v aferi seks za redno zaposlitev župana Ljubljane Zorana Jankovića. V tem primeru je celo levo usmerjeno novinarsko društvo presodilo, da tega, kako se je za seks zlorabljala oblast v Ljubljani, javnost ne sme izvedeti.

Jančič dodaja, da je Smodej za levi blok neroden, ker je bil eden od obrazov protestov proti prejšnji vladi, ki jih je soorganizirala Levica Luke Meseca in se jih je Mesec z drugimi pomembnimi politiki danes vladajočih strank tudi udeleževal. Po volitvah, ko je Levica skupaj z Robertom Golobom prevzela oblast, pa je Smodej kot urednik spletnega portala Kulturnik tudi že naredil intervju z novo ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Jančič opozarja na medijska poročanja, piše pa tudi o novinarjih, ki so v posteljah s politiki, zato takšno neodvisnost novinarjev ljudje nekoliko težko razumejo. In zaključuje, da “afera radiator pač ni le Dušan Josip Smodej. Veliko več je.”

Celotno kolumno Petra Jančiča lahko preberete na povezavi: siol.net

M. D.