P. Bakovića pozivajo k čim prejšnji obravnavi in sprejemu protokola o pristopu Finske in Švedske v NATO

Jelka Godec, vodja Poslanske skupine SDS (vir; arhiv)

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec poziva Predraga Bakovića, poslanca in predsednika Odbora za zunanjo politiko iz SD, k čim prejšnji obravnavi in sprejemu Predloga Zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski pogodbi.

Jelka Godec je zapisala, da se je v Madridu, na vrhu zavezništva NATO, ki je potekal pred dnevi, s podpisom Protokola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski pogodbi pričel ratifikacijski postopek za pristop obeh držav k Severnoatlantski pogodbi.

Obe državi sta eni izmed najtesnejših partneric zavezništva NATO, ki sta z zaveznicami razvili visoko raven vojaške interoperabilnosti ter reden in poglobljen politični dialog in sodelovanje. Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino sta obe državi izrazili namero, da opustita dolgoletno vojaško nevtralno državo in postaneta del zavezništva NATO in 18. maja uradno zaprosili za članstvo.

Predrag Baković, SD.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec zato poziva kočevskega poslanca Bakovića, predsednika Odbora za zunanjo politiko, da predlog zakona Državni zbor sprejme še pred parlamentarnimi počitnicami.

S tem dejanjem bi omogočili čim prejšnji pristop Republike Finske Kraljevine Švedske k zavezništvu NATO, kar bo okrepilo NATO in prispevalo k stabilnosti evroatlantskega območja, kar je po navedbah generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga tudi zgodovinski korak.

Vir: (hosterdam.com)

A. L.