Otroški dodatek prejema 21.427 otrok tujcev v Sloveniji

pixabay.com

Slovenija je oktobra za 21.427 otrok tujcev izplačala kar 2.006.494 evrov (24 milijonov evrov letno), kar je 93,64 evra povprečno na otroka. Iz neznanih držav je oktobra otroški dodatek prejelo kar 1393 otrok, povprečno po 99,36 evra mesečno. Za primerjavo. Povprečni otroški dodatek je bil lani v Sloveniji okoli 70 evrov na otroka.

To je razvidno iz odgovora ministrstva za delo, družino, socialo in enake možnosti, ki ga je ministrica Ksenija Klampfer poslala poslanki Alenki Jeraj. Jerajeva pa je to objavila na družbenih omrežjih.

Pri tem je Jerajeva zapisala:

Poslanka je tudi vprašala, kako poteka nadzor nad tem, da oseba, ki prejema socialne prejemke, dela v tujini in bi s tem zaslužkom dejansko presegla prihodkovni cenzus za pravico do prejemkov, če bi ga prijavila. Ministrica pa je na to odgovorila le: “V primeru, ko je iz uradnih evidenc zaznano, da ima oseba odprt TRR v tujini, se od osebe zahteva, da sporoči podatke o stanju na tem TRR.”

Na vprašanje, koliko je tujcev z začasnim prebivališčem, ki so upravičeni do otroških dodatkov (oziroma njihovi otroci), in iz katerih držav so (za vsako državo posebej), pa je ministrica odgovorila: “Iz spodnje tabele je razvidno število otrok iz posamezne države in izplačan znesek v evrih za mesec oktober 2019. Do otroškega dodatka so upravičeni starši otrok s stalnim ali začasnim prebivališčem.” Tabelo objavljamo v nadaljevanju.

To so podatki o številu otrok po posameznih državah in izplačanih oktobrskih zneskih otroških dodatkov:

Vir: dz-rs.si

C. R.