Oškodovanje javnih sredstev: Makarovičevi denar za nagrado nakazali brez pravne podlage

Makarovičevi, znani po številnih javnih izpadih, se lahko smeji. Država ji je za nagrado, očitno brez pravne podlage,nakazala denar, čeprav jo je zavrnila in čeprav je obveznost države za izplačilo že zdavnaj zastarala.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je denarno nagrado, ki pripada Prešernovim nagrajencem, Svetlani Makarovič nakazala kljub temu, da je ta nagrado zavrnila. Nagrado je izplačala tudi 18 let po tistem, ko je obveznost države za izplačilo zastarala. Nekateri poslanci naj bi v državnem zboru tako zaradi oškodovanja javnih sredstev že zahtevali sklic odbora za finance.

 

Makarovičeva je Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejela leta 2000, a jo je zaradi ideoloških razlogov zavrnila. Ni se namreč strinjala, da je v istem času Prešernovo nagrado prejel svetovno znani cerkveni umetnik. Cerkev ji je namreč že dolgo trn v peti.

Lani si je Makarovičeva očitno premislila in želela prejeti nagrado, a ji Prešernov sklad te ni podelil, saj za take primere niso določeni postopki. Je pa pohitelo ministrstvo za kulturo, ki ga vodi vidna članica Levice Asta Vrečko. Makarovičevi je junija na skrivaj (brez obveščanja javnosti) izplačala nekaj manj kot 8400 evrov. Za slednje so se na ministrstvu odločili kljub temu, da je Makarovičeva nagrado zavrnila, kot se je izkazalo zdaj, pa za to tudi niso imeli ustrezne pravne podlage.

Po navedbah pravnikov namreč obligacijski zakonik določa, da terjatve, tudi terjatve do države, zastarajo v petih letih. Država tako nagrade že 18 let ni bila dolžna izplačati.

Slednje pomeni, da lahko ministrico doleti kazenski pregon zaradi oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi.

A. V.