Osilnica: Podpisan sporazum za dokončanje doma starejših in rehabilitacijskega centra

Današnji podpis sporazuma za dokončanje doma v Osilnici.

Danes je bil v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) podpisan sporazum o dokončanju izgradnje Doma starejših občanov in rehabilitacijskega centra Osilnica.

Podpisniki sporazuma so MDDSZ, Ministrstvo za zdravje, Občina Osilnica, Dom starejših občanov Šiška, Univerzitetno rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije-SOČA in SVC socialno varstveni center Osilnica.

Sporazum je odgovor na številne in večletne pozive vseh, ki so si prizadevali za dokončanje doma. Za rešitev tega si je v državnem zboru že dolgo prizadeval tudi poslanec Jože Tanko.

Osilniška županja Alenka Kovač je po podpisu povedala, da ”sporazum po dolgih letih prošenj pomeni prvi korak v pravo smer za dokončanje doma, saj je “dom v Osilnici še kako pomemben za ohranitev poselitve občine”. “Upam, da bomo projekt skupaj pripeljali do konca in da bomo septembra 2023 v Osilnici lahko odprli šampanjec,” je dejala.

Prejšnje vlade so vrsto let samo obljubljale

Kot je ob podpisu sporazuma povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, je sporazum odgovor na številne in dolgoletne pozive osilniške občine, starostnikov iz Osilnice in širše, naj projekt dokončajo.

“Prejšnje vlade so vrsto let obljubljale, da bodo dom dokončale, ta vlada pa je pozivom dejansko prisluhnila in jih bo tudi uresničila,” je dejal. S podpisom sporazuma po njegovih besedah na prvo mesto postavljajo potrebe starejših v občini Osilnica in širše ob Kolpi.

S sporazumom se po besedah Uršiča podpisniki zavezujejo, da bodo naredili vsak svoj del. Dom naj bi dokončali do septembra 2023, ko naj bi že dobil tudi uporabno dovoljenje.

Državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Robertu Cuglju se zdi dokončanje doma pomembno predvsem z vidika dostopnosti ljudi do zdravstvenih storitev. Dom bo namreč prebivalcem Osilnice in širše zagotovil boljšo dostopnost do rehabilitacije, je dejal. Sporazum po njegovih besedah tudi dokazuje, da ministrstva znajo sodelovati.

Nedokončan objekt v Osilnici, občina Osilnica je do zdaj vanj vložila 1,5 milijona evrov.

K. R.